Sociale lunchroom Het Blok weer open: ruimere keuken, fijne werkplekken en CouCou voor koek en kado

– Na wekenlang volop in een grote verbouwing te hebben gezeten is lunchroom Het Blok aan de Markt weer open gegaan. Tegelijkertijd opende ook CouCou zaterdag de deuren. Een zoete keuken met cadeauwinkel ook geschikt om af te huren voor verjaardags- en familiefeestjes direct naast Het Blok, waar voorheen restaurant Down Town en Bar Brul gevestigd waren.

Kleurrijke ballonnen bogen, een ober met een kleurrijk gevuld blad vol welkomstdrankjes en doorlopend mensen die zaterdag komen kijken. Een rondleiding maakt duidelijk dat de sociale onderneming van Marloes van den Berg en Cindy Ikink een uitbreiding behoefte. “We merkten dat we het steeds drukker kregen met de catering en lunches. Ook de taarten en koek bij de koffie zijn gewild. De keuken werd voor de mensen die er dagelijks werken te krap. Die ruimte werd voor onze mensen een te drukke omgeving. We werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt”, leggen de twee sociaal ondernemers uit. “En om onze koks te ontlasten en onze medewerkers een fijne werkplek te geven, hebben we de indeling veranderd.”

De keuken van Het Blok is meer dan dubbel zo groot geworden. Dat kon omdat de cadeauwinkel en het deel van de banketbakkerij een nieuw onderkomen kregen in het voor Lichtenvoorde roemrijke pand ‘de Brul’. Daar zullen de banketbakkers en medewerkers twee dagen per week druk zijn met het maken van de lekkerste taarten van Lichtenvoorde. De cadeauwinkel is gedurende de doordeweekse dagen ‘gewoon’ open en dat is nieuw voor het pand waarin jarenlang een horecabedrijf in zat en alleen in de avond- en nachtelijke uren open was.

Het aantal vaste krachten bij Het Blok zijn uitgebreid naar tien vaste vakmensen, waardoor er meer mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bij de sociale onderneming begeleid kunnen worden naar een baan. Marloes en Cindy vertellen dat onder de nieuwe voor vast aangenomen krachten, een persoon zit die uit een re├»ntegratietraject komt. “Ook zij krijgen bij ons een toffe plek om aan de slag te gaan.”

Onverwachte roze en zeegroene kleuren

Voor de beleving heeft CouCou muurschilderingen van zoete lekkernijen gekregen en zijn de koof van de bar en de achterste muur roze en zeegroen kleuren geverfd. “De bar had een donkere sfeer en met deze opvallende accenten is het lichter geworden zonder de gezelligheid te verliezen”, legt Cindy uit. “Het was bij het zien van het eerste ontwerp best wel schrikken, maar nu je het in dit geheel past het heel goed. De bar-bodega beleving blijft bestaan.” Bij CouCou kunnen er verjaardags- en familiefeestjes of netwerkborrels kunnen worden gegeven. “Een hightea is ook mogelijk; het is maar wat mensen willen en wij maken het met een stuk sfeerbeleving er omheen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-06 08:42:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.