Slijkhuis Interieur Design is door corona één jaar later Hofleverancier: opa Gerard maakt als eerste de bekende rook-fauteuil

– Het Winterswijkse familiebedrijf Slijkhuis Interieur Design is officieel Hofleverancier. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk maakte dat zaterdagmiddag bekend. Direct daarna onthulden de eigenaren Erik en Lianne Slijkhuis het bijbehorende wapenschild boven de deur van de showroom. Het gebeurde op het moment dat de onderneming 101 jaar bestaat. Slijkhuis is sinds mei 1921 drie generaties lang een familiebedrijf.

“Een predicaat Hofleverancier krijg je niet zomaar”, zei burgemeester Bengevoord en vervolgt: “eerder betekende dat je mag leveren aan het koninklijke hof. Tegenwoordig gelden heel andere, strengere eisen om in aanmerking te komen voor het predicaat.” Hij legde uit dat het predicaat Hofleverancier een lintje is, maar dan voor ondernemingen als die 100 jaar of daarna telkens een veelvoud van 25 jaar bestaan. Daarbij dient de onderneming een regionaal vooraanstaande plaats in te nemen en dienen leidinggevenden en het bedrijf zelf van onbesproken gedrag te zijn. De koning kan dan het recht tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen. “De overeenkomst met het ontvangen van een lintje is dat ook bij een predicaat een onderneming, de waardering van de samenleving krijgt.” De Winterswijkse burgemeester zei over het bedrijf: “Slijkhuis Interieur Design is een unieke onderneming. Het is een echt familiebedrijf waar ondernemen door de aderen loopt. Het bedrijf onderscheidt zich al meer dan 100 jaar door een hoge kwaliteit en service.”

De familie Slijkhuis liet zich zaterdag bij de uitreiking omringen door medewerkers, vrienden en zakenrelaties tegen de achtergrond van een geprojecteerde foto op een wand waar bij stond geschreven: ‘in een familiebedrijf ben je allemáál familie’. “Het tekent Slijkhuis dat je je er thuis voelt en op je gemak voelt. Ze creëren woonomgevingen waarin je je prettig voelt”, zo werd aan het begin van de feestelijke middag de leuze uitgelegd.

Ondertussen stond ik zelf al op mijn zesde jaar armleuningen te schuren in de fabriek van opa”

Ontwikkelingen en veranderingen

Eric Slijkhuis zei ‘bijzonder trots te zijn dat het bedrijf het predicaat Hofleverancier heeft gekregen. Het begon allemaal bij opa Gerard Slijkhuis die als eerste de bekende rook-fauteuil met een verstelbare rugleuning maakte. Deze werd in korte tijd enorm populair. De fauteuil was de kiem van het huidige bedrijf. Opa Gerard Slijkhuis maakte nog meer kwaliteitsmeubelen die hij bij winkels in de hele regio verkocht. Toen Erics vader werd de uitbreiding met bankstellen en salontafels een groot succes. De zaken ging zo goed dat zijn vader Jan Slijkhuis een showroom opende in het pand van coöperatie “De Dageraad” aan de Jonenstraat waar Slijkhuis nog steeds gehuisvest is. “Van groothandel werden we detailhandel woonwinkel. Mijn ouders hielpen hun klanten heel zorgvuldig en verkochten alleen hoogwaardige meubels. Ondertussen stond ik zelf al op mijn zesde jaar armleuningen te schuren in de fabriek van opa.”

Het officiële moment werd afgesloten met een toast op de toekomst van het familiebedrijf Slijkhuis. – Foto: Eveline Zuurbier

De derde generatie

Als Eric en Lianne Slijkhuis de zaak overnemen is de crisis (1980-1985) net afgelopen en richt het bedrijf zich op interieur ontwerpen en binnenhuisarchitectuur. “Inmiddels zijn we letterlijk in een nieuwe eeuw beland, een digitale eeuw met de komst van webshops. Hoe ga je daar dan mee om? We merken dat mensen sterker dan ooit verlangen naar persoonlijke uitleg met betrokken vakmensen.” Die ondernemersgedachte leidde in 2003 tot de start van een architectenbureau ‘Het Fundament Architectuur’ binnen het pand van Slijkhuis Interieur Design, waarmee Slijkhuis van een nieuwe bank tot aan een compleet nieuw, duurzaam huis kan leveren. Na de bankencrisis (2008-2016) is Slijkhuis verbreding van het aanbod gaan zoeken: onder meer in tegelwerk en verlichting. Eric Slijkhuis keek zaterdag niet alleen terug naar wat de familie heeft opgebouwd. Hij blikte ook naar de toekomst en kwam met een verrassing. “We hebben besloten Slijkhuis Interieur Design en Het Fundament Architectuur samen te voegen tot één bedrijf ‘Slijkhuis Winterswijk’ geheten.” Ze zullen zich meer gaan richten, “focussen”, op duurzame, gezonde, verantwoorde, recyclebare, energiezuinige en eerlijke producten, meldde de familie Slijkhuis.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-26 18:55:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.