Schuttersgilde St. Switbertus vernieuwt kermistradities

– Soms gebeurt er iets dat nieuwe ideeën geeft aan bestaande tradities. Nu HZC ’t Zwaantje vanwege een andere bestemming niet meer fungeert als schuttershuis, geeft de nieuwe schutters- en corsotent achter clubgebouw De Swite aanleiding voor een nieuwe aankleding van de climax van het kermisfeest in Lichtenvoorde. Eerst zal de tent uitpuilen met corsobouwers die in spanning de prijsuitreiking afwachten. Vervolgens dient de tent als zaal rond het schuttersgebeuren.

Op het terrein hebben leden van Schuttersgilde St. Switbertus de schutterstent ingericht door vlaggen van de corsogroepen erin te hangen. Er hangen banners met foto’s van eerdere schutterskoningen. Buiten staat alles in gereedheid om maandagochtend te kunnen beginnen met het traditionele koningsschieten. Rond omheen zijn (lounge)stoelen en tafeltjes gezet. Een parachutetent en parasols bieden schaduwplekken. Die zullen naast de koele biertjes het meest gewenst zijn bij deze tropische temperaturen. Mensen kunnen kunnen in een festivalsfeer kijken naar wie de nieuwe koning of koningin van de keistad gaat worden. Ja, want vrouwen mogen sinds enkele jaren meedoen.
Schutterscommandant Martin Rondeel: “Het ziet er allemaal heel gezellig uit. We hebben er een festivalsfeertje aan toegevoegd. Wel met het idee dat wanneer de vogel van de pin is geschoten we met iedereen naar het centrum tuigen voor de huldiging en de wijntafel bij hotel De Koppelpaarden.”

Beschermvrouwe van het gilde burgemeester Bronsvoort en haar man. – Foto: Schuttersgilde Switbertus

Vogel versieren en veilig opbergen

Maar voordat het zover is, is vrijdagavond de vogel versierd. Die gebeurtenis is met tradities omgeven. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders zijn uitgenodigd de vogel met bloemen te versieren. Dat gebeurde gisteravond bij De Koppelpaarden en op volgorde van belangrijkheid voor het schuttersgilde. Als eerste zijn de eigenaren van het schuttershuis aan de beurt. Dat zijn Hans en Renate Pillen van voorheen ’t Zwaantje en nu van De Koppelpaarden. Vervolgens mogen de koning Silvester Rondeel en de jeugdkoning(in) en de beschermvrouwe van het gilde er een dahlia op plakken. Beschermvrouwe is burgemeester Annette Bronsvoort. Ze werd gisteravond vergezeld door haar man.
Vervolgens zijn op de commandant Martin Rondeel van het gilde, de voorzitter van het bloemencorso Thijs Kroezen met vriendin Janneke Rensing en de voorzitter van het dagelijks bestuur, Pascal Koolhof, van Schuttersgilde St. Switbertus aan de beurt. In deze volgorde is het ook aan de geestelijke adviseur een bloem op de vogel te zetten. Dat was in het verleden de pastoor van het dorp. Nu was parochiebestuurder Betsy Hummelink uit Lichtenvoorde de waarnemer van de parochie. “En dit doen we al heel lang zo. Als je weet dat in 1920 de schutterij in Lichtenvoorde de eerste koning had, dan weet je hoe lang deze traditie er al is.” De versierde vogel wordt in een kluis opgeborgen. Dat doet het schuttersgilde sinds de vogel in 1957 gestolen werd door de Grolsen. Het feest moest toen noodgedwongen uitgesteld worden.

Corsovoorzitter Thijs Kroezen en zijn vriendin Janneke Rensing – Foto: Schuttersgilde Switbertus

Nieuw vendel van het corso inwijden

Tijdens de avond werd ook een nieuw vendel ingewijd. Twee weken geleden ontvingen de vendeliers uit handen van Thijs Kroezen een vendelvlag met het nieuwe logo van het Lichtenvoordse corso. Deze moest voor gebruik ervan eerst ingewijd worden. Dit is een officieel moment voor het schuttersgilde. Betsy Hummelink verrichtte deze handeling namens de kerk. “Vendels worden dikwijls vaandels genoemd, maar dat is een verkeerd begrip”, zegt Rondeel. Een vendel is waar je aan een mooie stok mee rond kan zwaaien en dat is wat anders dan een vaandel die je mee kan dragen.” Tijdens de optocht is het vendel voor het eerst op straat te zien.

Voorzitter van het dagelijks bestuur van Schuttersgilde Switbertus Pascal Koolhof. – Foto: Schuttersgilde Switbertus

Kermisvogel en de prijzen

De kermisvogel voor het vogelschieten maakte erelid van Schuttersgilde St Switbertus Peter Elferink. Hij is er meestal als eerste bij wanneer bij het laatste schot de vogel naar beneden valt en hij de nieuwe koning of koningin op de schouder kan nemen.

Het vogel- of koningsschieten begint direct na de optocht op de maandagochtend wanneer de prijzen van het bloemencorso bekend zijn. Voorafgaand aan de spannende prijsuitreiking van het bloemencorso vinden de inschrijvingen plaats. Nieuw is het groepsschieten. Een groep krijgt 200 euro extra aan prijzengeld wanneer iemand uit hun midden de vogel van de pin afschiet. Dit is bovenop het tientjespot van de inschrijvingen.

Het resultaat is een versierde vogel die tot en met maandagochtend in de kluis wordt opgeborgen. – Foto: Schuttersgilde Switbertus.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-09 12:59:58


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.