Bouwers bloemencorso onthullen het geheim achter blauwe dahlia’s

– Dahlia’s zijn er in veel soorten kleuren: roze, paarse, rode, wit, oranje en geel. Blauwe dahlia’s bestaan echter niet, maar wat als je ze toch nodig hebt? Corsogroep Kwintet uit Lichtenvoorde heeft daar wat op gevonden.

“We bouwen dit jaar ‘Perfect Wave'”, zegt corsobouwer Willem Wekking. “Het stelt een surfer voor die de perfecte golf heeft gevonden om op te surfen.” Voor de wagen zijn bijna 70.000 blauwe dahlia’s nodig, alleen die bestaan niet.

tekst gaat verder onder de afbeelding

De maquette van ‘Perfect Wave’ van corsogroep Kwintet – Foto: Bloemencorso Lichtenvoorde

“Daarom hebben we van een goede sponsor meer dan veertig liter ecoline gekregen”, vertelt Wekking. “Er gaat een klein laagje ecoline in een bekertje waar we vervolgens de bloemen in zetten. De bloemen zuigen zich in zes uur tijd helemaal blauw, waardoor de dahlia die blauwe kleur krijgt”, zegt Wekking.

Ploegendiensten dag en nacht

Om 70.000 dahlia’s in een blauwe kleur te krijgen moet de corsogroep ‘monnikenwerk’ verrichten. “We zijn woensdagavond begonnen met de eerste dahlia’s in de ecoline te zetten”, zegt Wekking. “Daar gaan we hele dagen mee door en van vrijdag op zaterdag zelfs ’s nachts.”

Al met al is het wel extra werk voor de corsogroep. “We zijn een dag eerder begonnen en hebben extra mensen nodig die komen helpen”, zegt Wekking. “Zelfs voor de plukkers is het meer werk, want ze moeten nu bij de stengel worden afgesneden.”

Bekijk hier hoe de dahlia’s blauw kleuren

Het bloemencorso van Lichtenvoorde is zondag vanaf 14.15 uur live te volgen op TV en ons YouTube-kanaal.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-09-09 17:24:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.