Rotary’s verzorgen kerstpakketten voor de Voedselbank in de Achterhoek

– Al gauw denken mensen denken bij de Rotary aan een netwerkclub en lekker dineren. Die gedachte klopt echter geheel niet. Integendeel: daar waar een goed doel de lokale maatschappij dient, zijn Rotary’s actief. Een vaste prik op de agenda van de Rotaryclub Achterhoek Oost en de Rotaryclub Winterswijk is dat leden jaarlijks kerstpakketten inkopen voor de Voedselbank en deze ook samen bezorgklaar maken voor de Voedselbank.

Dinsdagavond verzamelden de leden van de twee Rotaryclubs zich bij het distributiecentrum van de Voedselbank in Lichtenvoorde. De geleverde kartonnen dozen worden uitgevouwen en vervolgens op rollers gezet waar de ‘Rotary-vullers’ eendrachtig stuk voor stuk voedselproducten uit winkelkarren pakken en deze in de langskomende dozen leggen. Aan het einde van de transportlijn zit Manita van den Berg, bestuurslid van de Voedselbank. Ze pakt het allerlaatste product, tomatenpuree, uit een kar en doet er een kerstkaart van de Rotary bij. “Voor de bezorging van een fijne Kerst met minder zorgen”, spreken haar ogen en zegt: “Dit is een extra voedselpakket naast de tas met boodschappen die mensen wekelijks van ons krijgen.” De Voedselbank in Lichtenvoorde is er blij mee. Driehonderd kerstpakketten zullen de leden van de twee Rotaryclubs uit de streek die avond gaan inpakken. Dit gebeurt in twee ploegen. Manita is blij en dankbaar tegelijk voor de hulp en de aandacht die ze van de Rotary krijgen voor het werk van de Voedselbank .

Rotary’s verzorgen kerstpakketten voor de Voedselbank in de Achterhoek – Foto: Eveline Zuurbier

Vaker een beroep gedaan op Rotary

“In samenspraak met de Voedselbank hebben we de kerstpakketten samengesteld. Dat wat mensen echt nodig hebben zit er in. We doen dit al heel veel jaren. De levering van kerstpakketten is één van de lokale goede doelen. Vorige week waren we bij de Kledingbank. Voor het goede werk dat de Kledingbank doet hebben we nieuw ondergoed gekocht’, vertelt Hylke ter Beest over de acties die beide Rotaryclubs op touw zetten.” Ter Beest is de voorzitter van de Rotaryclub Achterhoek Oost. De kerstpakketten en de actie voor de Kledingbank in Winterswijk bekostigen de leden door een eigen bijdrage te doen en/of door samen zogenaamde ‘fundacties’ op te zetten. Zo heeft de Rotaryclub Achterhoek Oost een eigen legpuzzel op de markt gebracht die ze bij enkele winkels in het gebied verkopen. De opbrengst besteedt ze aan onder meer de kerstpakketten voor de Voedselbank.
Ter Beest merkt dat er steeds vaker een beroep op de Rotary wordt gedaan. Gemeente Oost Gelre en Winterswijk deden dit voorjaar een beroep op de twee Rotaryclubs en niet tevergeefs. Voor de Oekraïense vluchtelingen kochten ze fietsen waarmee de Oekraïners vanaf hun verblijven mobieler en minder afhankelijk werden.

Voedselbank ziet gestage stijging

Door de hoge prijzen voor energie merkt ook Manita van den Berg een toeloop naar de Voedselbank. Steeds meer mensen kunnen de rekeningen niet meer betalen of blijft er geen geld meer over voor de boodschappen. Kinderen gaan zonder een ontbijt naar school en de lunch is ook beperkt in wat ze meekrijgen van thuis. “Eind september hadden we 325 huishoudens die op ons een beroep doen. Nu, in december is dat aantal gestegen naar 472 aan wie wij een tas met voedselproducten meegeven”, vertelt ze.
De driehonderd gekregen kerstpakketten van de twee Rotaryclubs, heeft de Voedselbank zelf aangevuld. “We hebben ‘voedsel geworven bij leveranciers en sponsoren benaderd voor een bijdrage. Er zijn huishoudens die van de ontvangen 190 euro energiecompensatie een kerstpakket kopen en deze doneren aan de Voedselbank. Daar zijn we ontzettend blij mee. Zo kunnen we iedereen een fijne Kerst bezorgen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-13 07:08:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.