Rocky Oranjelied van Grollenaren steeds vaker geliket en op de radiozenders

GROENLO – Voetbal verbindt. Het is de volkssport nummer één en feest Nederland, of het Nederlands elftal nu wint of verliest. Om die reden schoot het hoofd vol van Henri Walterbos uit Groenlo. Daar wilde hij vanaf en schreef de woorden van zich af. Hij deelde de tekst met een goede kameraad uit zijn woonplaats en die speelt in een band. Hij wist er wel raad mee. Vlak voor de eerste wedstrijd van Nederland tegen Polen was het lied gereed en werd het Oranjelied online op Spotify gezet. Sindsdien hoor je het lied regelmatig voorbij komen op de zenders.

“Het is een lied waarvan er geen 13 in een dozijn gaan. Niet een lied met een polonaisegehalte, maar een Oranjelied dat verbindt. Het EK-voetbal verbindt mensen”, zegt Walterbos over de spontane totstandkoming van het lied. Het genre is rocky en de tekst ligt gemakkelijk in het gehoor. Gaat Nederland straks met ‘Bloed, zweet en tranen, hand in hand meezingen? Walterbos: “Een EK-lied moet verbindend zijn. Vandaar de titels van een Ajax-lied en van het clublied ‘Hand in hand’ van mijn club Feyenoord bij elkaar gevoegd. En het moest herkenbaar zijn, zeker voor de gemiddelde Oranjesupporter.”

“Het gewoon leuk en hoe het tot stand is gekomen is dat we samen ontzettend hebben gelachen. En als er één iemand van gaat glimlachen, dan hebben we onze bedoeling bereikt. Min of meer voor de grap: ineens had ik een complete tekst en heb iets als digibeet geprutst met AI. Rob Steuber is een goede vriend die ik in Groenlo vaker tegenkom zoals bij het carnaval en het “Biergenietschap’. Hij maakte er een geheel van, in een licht rockgetinte uitvoering, en speelde zelf alle instrumenten in. Hij vroeg Noa Stam erbij om het in te zingen. Ze zingt in de band waarin Rob gitaar speelt. Dat wilde ze wel. In twee avonden, eind vorige week, was het gepiept, mixte Rob het af. Net voor Polen-Nederland was het helemaal gereed. En nu staat het al op Spotify en krijgen we leuke reacties.”

“Het moest allemaal razendsnel omdat het EK niet lang duurt en je weet nooit hoelang Oranje erin blijft. Oranjeliedsjes hebben een bepaalde houdbaarheid.”

‘Bloed zweet en tranen, Hand in hand’

(Tekst: Henri Walterbos / Muziek en instrumenten: Rob Steuber, zang: Noa Stam)

Iedereen zijn liefde voor zijn eigen club

Maar samen de Oranje supersub

Leven vol passie met onze jongens mee

Achttien miljoen bondscoaches voor de teevee

Bij een doelpunt uit de plaat, knettergek

Wildvreemden bij elkaar om de nek

Staan we bovenaan

Staan we allemaal vooraan

REFREIN:

Voor volk en vaderland

Bloed zweet en tranen, hand in hand

We zijn er weer bij

Boeren, burgers buitenlui, zij aan zij

Als onze jongens met hart en ziel voetballen

Doen wij hetzelfde met bier en bitterballen

Vier-vier-twee of vijf-drie-twee, interesseert ons geen zier

Wij zijn van vier keer zes, een vol kratje bier

We gaan voor mooie avonturen

Naar het land van de Schwalbes, onze Oosterburen

Oranje schmink, kledij, Oranje gekleurde straten,

Bij winst met elkaar in alle staten

Na een nederlaag niet lang in zak en as

Heffen wij al snel weer het glas

Maar heel even balen

Als je je inzet kun je nooit falen

REFREIN / SOLO / REFREIN

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-20T14:34:10+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.