Rijkswaterstaat eist maatregel: voetgangersbrug voor Zwarte Cross

LIEVELDE – Omdat de Zwarte Cross dit jaar al op donderdag begint zal er een voetgangersbrug over de provinciale weg N18 worden geplaatst. Zo kunnen festivalgangers op een veilige manier op het evenemententerrein komen. Het is voor het eerst dat de Zwarte Cross de deuren op donderdag al opent voor dagbezoekers in plaats van op vrijdag.

Normaal komen op donderdag alleen campingbezoekers aan op het festivalterrein in Lichtenvoorde, maar nu kunnen ook dagbezoekers genieten van muziek en theater. De Feestfabriek, de organisator van de Zwarte Cross, liet eerder weten graag een extra festivaldag te willen om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om mee te genieten van het festival.

Omdat er weinig ruimte is om het festival verder uit te breiden, is besloten om het gehele festivalterrein op donderdagmiddag vanaf 15.00 uur te openen voor dagbezoekers. De crossbaan en het Blagenparadijs vormen een uitzondering: deze gaan pas op vrijdag open. De organisatie van de Zwarte Cross verwacht per dag ongeveer 68.500 bezoekers.

Brug over de N18

De voetgangersbrug die over de provinciale weg N18 wordt geplaatst is een eis van Rijkswaterstaat. “De N18 is de drukste provinciale weg van de Achterhoek”, zegt wethouder Bart Porskamp. “Deze zou dichtslibben als doorgaand verkeer elke keer moet wachten voor overstekende voetgangers.”

Tijdens het festivalweekend worden er altijd al extra verkeersmaatregelen genomen rond het evenemententerrein. Zo wordt de N313 tussen Lichtenvoorde en Aalten gedeeltelijk afgesloten en dient de weg alleen voor verkeer naar het festivalterrein. Verkeer vanuit Twente dat naar Aalten of het Duitse Bocholt wil rijden moet omrijden via Winterswijk.

De plek waar de tijdelijke voetgangersbrug over de N18 moet komen – Foto: Omroep Gelderland

Nog niet uitverkocht

De vrijdag, zaterdag en zondag van de Zwarte Cross zijn al een tijdje uitverkocht, maar voor de donderdag zijn nog steeds kaarten beschikbaar. Artiesten als Douwe Bob, Bökkers, Suzan & Freek en de Engelse rockband The Darkness zullen op de eerste festivaldag hun opwachting maken op het hoofdpodium. De eerste festivaldag wordt afgesloten met een optreden van dj Armin van Buuren.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-05-01 19:06:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.