Repeldag: Brouwershuusken opent haar deuren in samenwerking met Vlasoven

Op zondag 30 juli kunt u vanaf tien uur in de ochtend activiteiten bijwonen hoe vlas tot linnen wordt verwerkt. De Stichting Vlasoven te Veene heeft dan hopelijk de jongste vlas geoogst en zal het gedroogde vlas daar gaan repelen. Hierbij wordt de vlasstengel ontdaan van de zaadbolletjes, waarin het lijnzaad zit. Verder wordt er uitleg gegeven, gereedschappen en producten getoond die uit vlas voortkomen. Zo mogelijk mag je zelf even de handen uit de mouwen steken om te ervaren hoe zwaar het werk was.

Voor de kinderen is er een puzzeltocht (max. 2 km.) door het nabije buitengebied van de vlasoven om samen met ouders zaken rondom vlas uit te vinden. Tevens kan elke deelnemer een fietsroute ontvangen om door het prachtige coulisselandschap van het Woold en Brinkheurne te fietsen. Samen met de Vlasoven opent het museum Brouwershuusken aan de Meester Brouwerlaan (hoek met Bocholtsebaan/Hijinkhoekweg haar deuren.

Het handwerkmuseum is een privé-initiatief van Jo Wiggers – Verink. De oud-onderwijzeres heeft door de jaren heen een leuke textielcollectie verzameld en wil het lustrum van haar handwerkmuseum graag samen met de St. Vlasoven te Veene vieren. Het Brouwershuusken is samen met de vlasoven op 30 juli te bekijken.

‘Het handwerkcafé is elke woensdagmiddag geopend van half twee tot vier uur. Iedereen is welkom met of zonder handwerkje. Je kunt er ideeën opdoen, ervaringen uitwisselen, snuffelen in handwerkboeken en tijdschriften of gezellig handwerken samen. Mocht je “niet iets op de pen hebben?” wij hebben ook verschillende handwerkpakketjes met leuke technieken’ , aldus Jo Wiggers.

De prijs voor dit complete evenement bedraagt 3,00 euro per volwassene en kinderen onder 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Er kan worden gestart op beide locaties: het Brouwershuusken aan de Meester Brouwerlaan nabij kruising Bocholtsebaan – Hijinkhoekweg, of bij de Vlasoven aan de Veenweg 1 te Winterswijk Woold.

Meer weten? Volg de Vlasoven via de site van Stichting Vlasoven te Veene en/of FB Vlasoven te Veene.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-07-19 10:55:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.