Recreatiepark Het Belegh van Groll bestaat 30 jaar

– Een 30 jaar geleden gebeurde nabij het bosrijke gebied van De Schans in Lievelde iets bijzonders: de ene partij had een groot weiland, een ander had een idee voor een uniek recreatiepark en de gemeente Lichtenvoorde wilde meer toeristen trekken. Deze drie partijen gingen aan de slag. De steun van de gemeente ging daarbij zelfs zover, dat de burgemeester het voorwoord in de verkoopbrochure voor zijn rekening nam. Ook kreeg de gemeente een statutaire plek in het parkbestuur. Dat alles is allang verleden tijd. De gemeente Lichtenvoorde bestaat niet meer en de oorspronkelijke bouwer van het park en de oorspronkelijke exploitant zijn niet meer betrokken.

Het park kende woelige tijden. Er is jarenlang over en weer geprocedeerd. Die tijden zijn al lang voorbij. Het zijn nu de eigenaren zelf die voor de eventuele exploitatie van hun recreatiewoning zorgen, terwijl de eigenaren gezamenlijk de centrale voorzieningen voor hun rekening nemen. Zoals het onderhoud, de vuilnisophaal, de verlichting, de wegen, de post en het centrale park.

Op de kavel vlakbij de Engelse Schans is het Belegh van Groll aangelegd. Dat bestaat nog steeds en is springlevend! Het is nooit overgenomen door een of andere commerciële partij. De naam werd gekozen met het oog op de historie in deze regio. Alle huizen zien er uit als de bekende Saksische boerderijen in de vaste kleuren rood, groen en wit. Daar mag niet aan getornd worden! Het werd ook een recreatiepark met zeer ruime kavels, alle in privé bezit. Er zijn nu 40 eigenaren met samen 56 woningen.

Het park is ook uniek doordat het een mix is van heel verschillende eigenaars. De meeste bezitten één huisje. In het begin was zelfs het gebruik als permanente woning mogelijk. Dat veranderde pas na tien jaar, in 2003. Ook nu nog is een aantal huisjes als vast persoonlijk verblijf in gebruik. Lang niet alle overige recreatiewoningen zijn overigens in de verhuur. Veel eigenaren gebruiken ze uitsluitend voor zichzelf, familie en vrienden.

Wat rest is de commerciële verhuur. Die verliep de eerste 20 jaar grotendeels centraal. De toenmalige beheerder zorgde voor alles wat bij verhuur komt kijken: boekingen, betalingen, schoonmaak en nog meer. Inmiddels is ook dat veranderd. De verhuur verloopt via de bekende bookingsites of via eigen kanalen.

Midden op dat park ligt de royale vijverpartij met waterlelies, waar de hovenier net de laatste hand heeft gelegd aan een fraai wandelpad. Het vrijwillige, door de eigenaren gekozen bestuur, zorgt met veler hulp voor het onderhoud en de contacten met de gemeente en andere partijen. Recent nog over de plannen voor de Besselinkschans.

Het park bloeit. Veel huisjes hebben de laatste jaren van binnen en van buiten een upgrade gehad. Bij sommige zijn sauna’s en hottubs gekomen of een buitenkeuken. Veel recreatiewoningen kregen recent een nieuwe eigenaar. Veel van die nieuwe eigenaren hebben van oudsher een band met deze omgeving. Ze groeiden erop, familie woont hier nog of ze komen graag terug naar hun geboortestreek. Mede daardoor is het Belegh van Groll nog steeds een park dat juist hier goed op zijn plaats is. Het is dan ook met gepaste trots dat de eigenaren samen hun 30 jarig bestaan vieren.

Geschreven door redactie 1 Achterhoek op 2023-04-14 09:21:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.