Rechter fluit Oost Gelre terug, geurmaatregelen Vitelco moeten beter worden gemotiveerd

– Oost Gelre is door de rechter teruggefloten als het gaat om de geurvoorschriften die het leerlooierij Vitelco in Lichtenvoorde in 2020 heeft opgelegd. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de Rechtbank Gelderland.

“Het is balen dat we extra huiswerk hebben moeten doen, maar achteraf hadden we aan de voorkant dingen beter moeten beschrijven”, aldus verantwoordelijk wethouder Bart Porskamp. “Ondanks dat ben ik blij dat een boel punten wel overeind zijn gebleven.”

‘Wij zeggen al langer dat de onderbouwing niet klopt’

Volgens de rechtbank heeft de gemeente een aantal van de geurmaatregelen onvoldoende gemotiveerd. Oost Gelre krijgt van de rechter alsnog de kans om deze gebreken te herstellen door nieuwe maatwerkvoorschriften vast te stellen en hier in de nieuwe vergunning naar te verwijzen. Dit zijn maatregelen die de geurhinder voor de omgeving moeten beperken.

De tussenuitspraak van de rechter is voor buurtbewoners een bevestiging van de klachten die ze al acht jaar inbrengen. “Wij zeggen al langer dat de onderbouwing en de vergunning van de gemeente niet klopt”, zegt buurtbewoner Ruud Geurkink. “Ik ben blij dat de rechter dit ook inziet. De gemeente laat de honderd buurtbewoners rond Vitelco gewoon in de steek.”

Geurmaatregelen motiveren

Oost Gelre hanteert bij veel van die maatregelen een bepaalde richtwaarde. Dat is de strengste norm die opgelegd mag worden. De gemeente heeft beoordeeld welke geurmaatregelen redelijkerwijs aan Vitelco mogen worden opgelegd.

Daarbij moet er bijvoorbeeld in voorschriften worden vastgelegd dat lucht wordt afgevoerd via een luchtwasser en dat ramen en deuren te allen tijde gesloten moeten blijven om geuroverlast te beperken.

Buurtbewoners stapten in april naar de rechter, omdat ze vinden dat de nieuwe vergunning voor het bedrijf niet ver genoeg gaat. Zo ervaren buurtbewoners geuroverlast van de leerlooierij die tegen het centrum van het kerkdorp aanschurkt. De rechter zal op een later moment alsnog een einduitspraak doen in deze zaak.

Het is nog niet bekend of buurtbewoners een nieuwe zienswijze gaan indienen op de aanpassingen die de gemeente doet in de geurmaatregelen. “Onze advocaat zal hier met zijn experts naar kijken”, zegt Geurkink. “We gaan bestuderen wat we hiermee kunnen.”

Grens aan maatregelen

Twan de Bie, directeur van Vitelco, gaf eerder tijdens de rechtszitting aan dat er wel een grens zit aan de maatregelen die door de gemeente aan het bedrijf worden opgelegd. “We kunnen geen glazen stolp over de fabriek zetten”, zei directeur Twan de Bie destijds.

Verplaatsing van het bedrijf ziet wethouder Porskamp voorlopig nog steeds niet gebeuren. “Wij hebben als gemeente niet de financiële middelen om de verplaatsing van Vitelco te bekostigen”, aldus Porskamp.

Plannen met terrein

Wel heeft de wethouder informeel gesproken met geïnteresseerden die plannen hebben voor het terrein van de leerlooierij. “Vitelco weet dat ook, maar daaruit zijn geen concrete voorstellen of aanvragen gekomen”, aldus Porskamp.

Volgens Geurkink komt dit omdat de gemeente geen visie of een plan heeft met kaders voor het Vitelco terrein. “Hoe kan je als initiatiefnemer dan investeren als je niet weet wat de kaders zijn?”, zegt Geurkink. “Laat de gemeente eerst maar eens zeggen wat ze willen.”

Zie ook:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-08-03 04:49:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.