Pride in de Achterhoek van start: ‘Veel behoefte aan’

– Deze maand staat de Achterhoek weer in het teken van de Achterhoek Pride. Een maand waarin inwoners, organisaties en bedrijven aandacht vragen voor inclusie en diversiteit. Hierbij staat de lhbti+ gemeenschap centraal. Dat er mensen zijn die zich niet openlijk durven te uiten merken ze bijvoorbeeld in Zutphen, waar zaterdag de eerste editie van de Zutphen Pride wordt gehouden.

“Zutphen is een lieve, vriendelijke en open stad”, zegt Hella Godee. Ze is één van de initiatiefnemers van de Zutphen Pride. “Tegelijkertijd is het voor veel mensen uit de regenbooggemeenschap herkenbaar dat er altijd een sluimerend gevaar is als je je liefde openlijk uit.”

“Je scant toch je omgeving, is het ‘safe’? Een stukje hyperbewustzijn. Het zou heerlijk zijn als de mensen uit deze gemeenschap hun liefde niet meer hoeven te associëren met gevaar”, aldus Godee.

Hand in hand

Dat merkt ook mede initiatiefnemer Erwin Vogelaar. “Als ik hand in hand met een man loop, dan denk ik er altijd bij na wie kan dit zien. Als ik een man zoen krijg ik helemaal de gedachte: wie is er om mij heen en wie kan daarop reageren? Mensen die als man en vrouw samen over straat lopen, hebben dat waarschijnlijk niet”, aldus Vogelaar.

Pride Walk en Festival

Met het organiseren van de allereerste Zutphen Pride hopen de initiatiefnemers dat de lhbti+ gemeenschap steeds meer zichtbaar worden. We starten zaterdagmiddag in het centrum van de stad”, zegt Vogelaar. “We gaan een Pride Walk houden door het centrum, waarbij we willen laten zien dat we er zijn”, zegt Vogelaar. “Daarnaast zien we het ook echt als een feest, waarbij we de diversiteit willen vieren.”

Aansluitend is er in ‘Dat Bolwerck’ een Pride festival. “Het is een avondvullend programma met lezingen, performances en muziek. We gaan zelfs een Drag Bingo spelen”, zegt Vogelaar. “We hopen natuurlijk dat door het organiseren van deze Pride de tolerantie en acceptatie steeds meer zal toenemen”, aldus Godee.

De Lochemse Willem Beekman, oud-deelnemer van Boer Zoekt Vrouw, ervaart juist veel tolerantie in zijn regio.

‘Olievlek verspreidt zich’

Dat is ook het doel van de Achterhoek Pride, waarbij in de hele regio door middel van activiteiten aandacht wordt gevraagd voor diversiteit. “We organiseren de Achterhoek Pride voor de tweede keer en we zien dat de olievlek zich verder heeft verspreidt over de Achterhoek”, zegt Michiel Wopereis namens de organisatie.

Waar de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk vorig jaar het initiatief namen voor de Achterhoek Pride zijn nu ook de gemeenten Aalten, Berkelland en Oude IJsselstreek actief betrokken bij de organisatie van activiteiten in deze maand.

Vaste waarde in juni

“We zijn zichtbaarder geworden en mensen hebben het erover”, zegt Wopereis. ” Het is ook heel belangrijk dat mensen het gesprek met elkaar aan gaan en vragen stellen. Bijvoorbeeld, wat betekent de Pride voor jou en wat doe je er zelf aan?”

Als het aan de organisatie van Achterhoek Pride ligt moet het evenement elk jaar in juni weer terugkeren. “Dat lijkt mij heel zinvol”, zegt Wopereis. “We willen heel graag de thema’s, zoals inclusie en diversiteit in de Achterhoek, blijven belichten.”

Meer informatie over de Pride Walk en het Pride Festival in Zutphen kun je vinden op www.zutphenpride.nl

Alle activiteiten die de komende maand in de Achterhoek worden gehouden tijdens de tweede editie van de Achterhoek Pride vind je op www.achterhoekpride.nl/agenda/

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-06-08 19:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.