Personeelstekort bij Arriva houdt aan: wel genoeg treinen in het Zwarte Cross-weekend

– Spoorvervoerder Arriva zet maximaal in om bezoekers naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde te brengen. Het probleem van een tekort aan beschikbaar personeel houdt nog even aan, “maar vanaf vrijdag rijden we weer normaal en hebben de tekorten geen gevolgen voor het vervoer naar de Zwarte Cross”, zegt een woordvoerder van Arriva.

Deze week schrapt Arriva opnieuw treinritten in de Achterhoek op het traject Zutphen – Winterswijk en Winterswijk – Arnhem. Oorzaak is een tekort aan beschikbare machinisten en ziekteverzuim en de vakanties. Een aantal afgestudeerde machinisten wacht nog op de papieren. “Het duurt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport langer dan wat we gepland hebben. Om zelfstandig te mogen rijden dienen zij een EU-vergunning te krijgen van ILT. Het duurt dus wat langer voordat zij aan de slag kunnen, verklaart de woordvoerder. “Minstens de helft van de machinisten hebben deze week hun vergunning binnen.”

Arriva-trein op het spoor Zutphen – Winterswijk. – Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Afgelopen zondag vielen op het grootste deel van de dag op het traject de treinen uit. Op Twitter meldde Arriva eerst ‘door onvoorziene omstandigheden’, later ‘door beperkte personeelsinzet. “Dat zondag treinen en ook de bus vanaf Lievelde uitviel had te maken met ziekmeldingen. Dat hebben we niet in de hand. Eerder hebben we op voorhand ritten moeten laten vallen door beperkte inzetbaarheid van personeel door vakantie en dat een groep opgeleide machinisten wachten op de vergunning.”

Personeelstekort bij Arriva houdt aan: wel genoeg treinen in het Zwarte Cross-weekend – Foto: Eveline Zuurbier

De tekorten en de beschikbaarheid van personeel heeft geen gevolgen voor de bezoekers die met openbaar vervoer naar de Zwarte Cross komen. “Vanaf vrijdag wordt de normale dienstregeling weer gereden en we zetten dan maximaal in. Dat houdt in: extra lange treinen en pendelbussen van het station in Lievelde naar het festivalterrein van de Zwarte Cross.” Arriva adviseert festivalbezoekers het Twitteraccount van Arriva te volgen naast de OV-planner te gebruiken.

Welke treinen er op voorhand tot aanstaande vrijdag 14 juli op het traject vervallen is te zien in de OV-planner.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-11 11:33:41


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.