Paasvuur Zieuwent aangestoken door dorpsslager Beerten

– Het paasvuur in Zieuwent is dit keer aangestoken door dorpsslager Herman Beerten. Op eerste paasdag werd hij en zijn vrouw Sonja en Tilda Beerten door de plaatselijke harmonie en drumband opgehaald. In de Werenfriduskerk werden de flambouwen ontstoken aan de paaskaars en met de ceremonie van muziek en het vendelzwaaien tot kort voor de ‘boeske miete’ (in bossen gebonden en vervolgens gestapeld snoeihout). Daar ging het vuur over op fakkels waarna Herman Beerten de hoge stapel kon aansteken.

Het paasvuur trok zondagavond veel bekijks. Herman Beerten kreeg dan ook veel applaus voor wat hij voor het dorp Zieuwent betekent. Door hoge regeldruk en de structurele hoge kosten om aan die regels te kunnen doen, besloot hij na bijna honderd jaar en drie generaties slagers als zelfslachtende slager te stoppen en de winkel te sluiten. Daarmee verloor Zieuwent de dorpslager. Hij bleef ook na dit besluit de organisatie van het Zieuwentse paasvuur trouw in het verzorgen van een lekkere hap tijdens het bouwen ervan. De organisatie bedankte hem en zijn familie voor alle diensten die hij aan het Zieuwentse verenigingsleven geeft.

De familie Beerten kijkt naar hoe het paasvuur brandt. – Foto: 1Achterhoek

Paastraditie in Meddo stopt

Het aansteken van het paasvuur in Meddo ging met een lasershow gepaard. Het was de grande finale, want ook dit evenement is bezweken onder de regeldruk door stikstof en door een tekort aan vrijwilligers die deze verantwoordelijkheid op zich willen nemen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-11 13:46:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.