“Deze kinderen moeten ergens wonen: ze zijn welkom”

– Niet iedereen is tegen de komst van asielzoekers. In Lichtenvoorde blijkt er ook veel sympathie te zijn over dat jonge minderjarige vluchtelingen tijdelijk te gast zijn in hotel ’t Zwaantje.

Vanaf 1 april vangt het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) 49 jonge asielzoekers op in hotel ’t Zwaantje aan de Zieuwentseweg 1 in Lichtenvoorde. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar die zonder ouders of andere begeleiders in Nederland zijn aangekomen. De opvang op deze locatie is voor 6 maanden.

Het COA heeft al een hele tijd te weinig opvangplekken. Burgemeester Annette Bronsvoort liet vóór hun komst al weten: “De asielzoekerscentra in ons land zitten overvol. We kennen de beelden van Ter Apel. Dat gun je niemand, zeker kinderen niet. En daar gaat het hier om. Jonge mensen van 14 tot en met 17 jaar. We hebben als college daarom besloten om het verzoek van het COA voor de opvang in ’t Zwaantje ruimtelijk mogelijk te maken.”

Deze groep jonge vluchtelingen is vanaf begin september 2022 bij elkaar en heeft sindsdien op een aantal plekken in Nederland gewoond. Vanaf 1 april kunnen ze op hun huidige locatie niet meer terecht. Daarom komen ze – samen met 7 begeleiders – naar Lichtenvoorde. Het gaat om 13 meisjes en 36 jongens. Ze komen uit Syrië, Eritrea, Somalië en Yemen. De opvang is voor 6 maanden.

Het COA regelt de locatie en heeft het Nidos en haar samenwerkende partners gevraagd de opvang en begeleiding te regelen. Dat doen zij in nauw overleg met de gemeente. Het COA zorgt ook voor de veiligheid.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-11 09:26:21


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.