Oude klooster Huize Loreto krijgt een mausoleum

– Het Klooster van de Koptisch orthodoxe kerk in Lievelde, mag in de kloostertuin een mausoleum gaan bouwen. Die is nodig om de regels van het Koptisch Orthodox Patriarchaat van Alexandrië na te leven. Voor het klooster zelf is deze toevoeging is belangrijk om het Klooster officieel te laten erkenen voor het Koptisch Orthodox Bisdom van Nederland.

Het college van burgemeester en wethouders is in principe akkoord om bij het voormalig bekende ‘Huize Loreto’ een mausoleum voor de koptische monniken die daar leven, mogelijk te maken. Zij zien er voordeel in het feit dat monninken hier theologisch opgeleid kunnen worden en daarvoor niet naar Egypte hoeven te gaan. Het klooster kan hierdoor een groei doormaken in het leven van monniken en zich kan profileren als een officieel Koptisch Orthodox klooster, lichten de wethouder Jos Hoenderboom en Bart Porskamp toe. “Het is heel mooi om dit te kunnen doen.”

Oude klooster Huize Loreto krijgt een mausoleum – Foto: Eveline Zuurbier

Aanvankelijk zou het mausoleum minder groot worden en direct aan het huidige gebouw, gebouwd worden. “Er is een grotere voorziening nodig. Het had een te grote impact op de bestaande bebouwing.” Het mausoleum krijgt een plek in de tuin.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-03 15:51:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.