Oud-wethouder Ilse Saris kreeg 2000 stemmen in Winterswijk en Oost Gelre: ‘ik ben gegaan voor de tegenmacht in de Tweede Kamer, nooit gedacht aan het ministerschap’

– Oud-wethouder Ilse Saris uit Winterswijk leek lang volgens prognoses rechtstreeks in de Tweede Kamer voor NSC te komen, maar op de verkiezingsdag zelf viel ze buiten de boot. “Ik vind het knap dat een nieuwe partij, ‘wij’ 20 zetels hebben gekregen. Ik ben wel geschrokken van de PVV en hun aantal zetels en heel veel mensen zijn geschrokken.”

Ze is donderdag niet in Den Haag bij de eerste fractievergadering van Pieter Omtzigts NSC, praat niet mee over welke weg NSC inslaat. Neemt NSC deel in het kabinet Wilders? Welke strategie zet NSC uit? Komt er minderheidskabinet of dat zakenkabinet met deskundige vakmensen op de ministerposten waar Omtzigt het vóór de verkiezingen over had?

Het is voorlopig de verkenner de tijd te geven om te inventariseren wie wat wil. Het zal gaan over verantwoordelijkheid nemen. Voor Ilse Saris betekent dat werken bij welzijnsorganisatie voor jeugd Avedan in Almelo. “Ik heb hartstikke leuk werk in Almelo en een leuk gezin, dus daar ga ik voor”, zegt ze met nadruk.

Het aantal stemmen tellen per persoon dient van alle gemeentes nog bij elkaar verzameld worden. Met voorkeursstemmen de Tweede Kamer alsnog in komen, gaat voor Ilse Saris niet op. Ze staat op plek 23 van de NSC-lijst. “Ik heb 1500 stemmen in Winterswijk gekregen, daar ben ik ontzettend blij en trots op. En in Oost Gelre hebben ook mensen op mij gestemd. Ik kreeg daar 500 stemmen en in Almelo zijn stemmen naar mij toegegaan. Ik ben ontzettend dankbaar en trots. Wil je met voorkeurstemmen de Kamer in komen, dan zijn 17.000 stemmen nodig. Dat is enorm veel om die in de rest van het land bijeen te krijgen.”

Wanneer NSC gaat deelnemen in het kabinet, leveren zij ministers en staatssecretarissen. Dat maakt dat kandidaatleden als Saris naar boven schuiven. “Ik weet niet of dat gaat gebeuren”, zegt Saris. “Ik ben voor de tegenmacht gegaan, voor een plek in de Tweede Kamer.”

Pieter Omzigt pleit voor een andere bestuurlijke inrichting van Nederland met een evenwichtige afvaardiging uit alle provincies in de Kamer. Hij wil ook naar een zakenkabinet met professionele vakmensen op de ministerposten. Saris is één van de 3 mensen met een brede zorgachtergrond op de lijst van Pieter Omtzigts partij. Ze is directeur van een zorgorganisatie die opkomt voor het welzijn van jonge mensen. Tijdens haar wethouderschap had ze het zorgdomein in haar portefeuille. Het beleid ‘Winterswijk in 2040 armoedevrij’ is onder haar wethouderschap ontstaan. Tijdens de begrotingsbehandeling aan het begin van deze maand is een streep doorheen gegaan.

Is Saris als vakkundig professional klaar voor het ministerschap als haar dat wordt gevraagd? Omtzigt moet op zoek naar ervaren mensn die een land kunnen besturen. Ze lacht: “Dat is niet aan de orde, ik heb daar helemaal niet over nagedacht. Bestaanszekerheid voor mensen, vind ik ontzettend belangrijk en een nieuw krachtig bestuur voor Nederland. Ik ben echt gegaan voor Kamerlid en de tegenmacht.”
Ilse Saris zegt op de achtergrond betrokken te blijven bij NSC. “De tijd zal uitwijzen hoe precies.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-25 07:34:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.