Oud ambacht schreeuwt om vers bloed: ‘Het moet gewoon goed zijn’

– Een opleiding kun je er niet voor volgen, maar er is wel veel vraag naar: het beroep van molenmeester. Dus delen Gelderse molenmakers hun kennis met onder anderen studenten staalbewerking. Sommige jaren meldt niemand zich, dit jaar zijn het vier leerlingen die in de leer zijn in Aalten.

Walter Vaags zit al jaren in het vak. Het werd hem met de paplepel ingegoten. Het beroep vraagt om creatief ondernemerschap. Slechts een paar specialisten in Nederland kunnen restauratieoplossingen bedenken voor kapotte molens: ”We zijn nu vooral druk met het vervangen van wieken. In de jaren 80 en 90 moest het goedkoop en snel. Daarom moeten ze nu vervangen worden.”

Want wat veel mensen volgens Vaags niet weten, is dat wieken niet van hout maar van staal zijn gemaakt. In de loods, die zaterdag toegankelijk is voor publiek vanwege de Gelderse molendagen, worden de wieken nauwkeurig gelast. Volgens de molenmaker is het vergelijkbaar met de constructie van een kermisattractie of vliegtuig. “Die moet gewoon goed zijn.”

Op de site van de molenmakers staan vacatures waarin te lezen is dat studenten eenmaal in de week welkom zijn om het vak in de loods te leren. Dit jaar is daar relatief veel animo voor. Vaags: ”Sommige jaren meldt niemand zich, dit jaar hebben we vier leerlingen.”

Op de Gelderse molendag die zaterdag werd gehouden door heel Gelderland, gooien meer dan zeventig molens hun deuren open voor publiek. Ook de werkplaats van het familiebedrijf VAAGS in Aalten is toegankelijk voor publiek. Ter ere van het 50 jarig jubileum van het gilde van vrijwilligers hees gedeputeerde Peter Drenth officieel de nieuwe Gelderse molenvlag.

Molens in de toekomst laten draaien

Rondom de financiering van de Gelderse molens was dit jaar veel discussie. Het onderhouden en laten draaien van de eeuwenoude monumenten kost geld. De provincie Gelderland kondigde aan de subsidies te stoppen, wat zou betekenen dat molens in verval zouden raken. In juli maakte de nieuwe Gelderse coalitie bekend drie ton vrij te maken voor de Gelderse molens, waardoor die toch kunnen blijven draaien.

Geschreven door Esther Hendriks, Huibert Veth, Omroep Gelderland op 2023-11-04 23:45:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.