Optie voor Wooow: een heel cultuurkwartier in De Storm?

– Er is een nieuwe optie in beeld gekomen voor de huisvesting van Boogie Woogie, de bibliotheek en de Winterswijkse Uitdaging. Wethouder Sandra Metaal ziet mogelijkheden voor het cultuurkwartier Wooow bij het Winterswijkse theater De Storm. Gemeente Winterswijk gaat dit nader onderzoeken of dat allemaal kan. Wooow staat voor: Winterswijk ontmoet, ontdekt en ontplooit.

Volgens de wethouder zit in de bezetting van het theater ruimte. Maar helemaal genoeg is dat geenszins. Er is een uitbreiding van De Storm nodig: op de parkeerplaats of met een extra verdieping erop of nog iets anders. Wethouder Metaal liet zich daar verder niet over uit. Die mogelijkheden dienen onderzocht te worden, aldus de wethouder. “Het voordeel voor de locatie bij De Storm is dat Winterswijk op die plek cultuur zowel functioneel als financieel kan koppelen.” Mogelijk komt er een vierde cultuurpartij bij. Wie dat is, ging wethouder Metaal niet op door. “Het is allemaal in onderzoek”, zei ze om te zien wat de maatschappelijke meerwaarde oplevert en wat de combinatie van cultuur in financieel opzicht oplevert, legde ze de stand van zaken nader uit.

Optie katholieke kerk

Door met de optie van De Storm te komen, valt de optie voor een cultuurcentrum in de katholieke Sint Jacobuskerk aan de Misterstraat af. “De kerk is lastig te bereiken en vraagt een uitdaging rond parkeren. Bovendien is het de vraag of we de ruimte goed geschikt te maken is voor de nieuwe functie.”
Toen Hans de Graaf namens de parochie dit voorstel deed in de gemeenteraadsvergadering, droeg raadslid André van Nijkerken van de fractie Morgen de Spoorzone als alternatief aan. Daar lag al eens eerder een initiatief voor een evenementenhal met ruimtes voor start-ups, maar dat plan kwam uiteindelijk niet verder. In dat plan van toen zou ook Wooow wel passen.

En verder met de Spoorzone

Wethouder Sandra Metaal ziet voor dat plan geen mogelijkheid om te realiseren. Daar liggen kansen voor een nieuwe Vredense Hof waarmee zorgorganisatie Marga Klompé bezig is. De Spoorzone geeft ruimte voor een nieuw eigentijds woonzorgcentrum op die plek.

Het Weurden

Blijft er voor de Winterswijkse gemeenteraad drie opties over waaruit ze in juni een afgewogen keuze kan maken. Ten eerste: het opknappen en verduurzamen van het huidige sterk verouderde pand van muziekschool Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat. Als tweede optie staat het Weurden nog open. Door daar geen parkeergarage te ontwikkelen en vanuit de behoefte van het centrum op die plek meer winkels te ontwikkelen, maken deze optie een stuk goedkoper, aldus wethouder Metaal. “Echter maken al die functies bij elkaar -appartementen, cultuurkwartier, detailhandel en parkeerruimte dichtbij realiseren- het best moeilijk.”

Oplopende kosten

Het onderzoek naar goedkopere opties gebeurt in opdracht van de raad nadat het nieuw aangetreden college had gevraagd ‘een realistisch financieel vergelijking op te kunnen stellen voor een beoogd cultuurgebouw op het Weurden. De bedoeling is om dat gebied dat er nu verpauperd bij ligt op te knappen inclusief de muziekschool die met de achterzijde aan dat gebied grenst. Als gevolg van de crisissen en de gestegen bouwkosten wilde het college kijken naar alternatieven om zo de jaarlijkse kosten voor een toekomstbestendige huisvesting niet te laten oplopen. De ontwikkeling van het Weurden gaat op basis van de berekening van begin 2022 tussen de 14 en 15 miljoen euro kosten, waarvan 6,5 miljoen euro begroot is voor de ontwikkeling van Boogie Woogie. Door inflatie is die berekening hoger geworden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-02 17:04:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.