Grootste verkeersader in de Achterhoek twee weken dicht: dit moet je weten

– Vanaf vanavond is de N18 bij Lichtenvoorde twee weken lang afgesloten. Het verkeer op de drukke provinciale weg, dwars door de Achterhoek, moet rekening houden met omleidingen. Wij leggen je uit wat er gaat gebeuren.

Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en Achterhoekse gemeenten willen graag de doorstroming op de N18 verbeteren en de weg veiliger maken. Al tien jaar lang wordt erover gesproken, maar nu gaat er ook echt wat gebeuren. Het kruispunt ter hoogte van de Zieuwentsweg in Lichtenvoorde wordt definitief gesloten.

Tunnel aanleggen

“We zijn bezig een tunnel aan te leggen onder de N18 door”, vertelt Mark Christenhusz van bouwbedrijf Heijmans, dat de werkzaamheden aan de weg uitvoert. “Het eerste stuk van de tunnel hebben we de afgelopen weken al aangelegd. De komende twee weken, als de weg dicht zicht, bouwen we de tunnel verder af.”

Fietsers en voetgangers kunnen straks via de tunnel onder de N18 door en hoeven daarmee niet meer te wachten voor de verkeerslichten. “Het wordt geen gelijkvloerse kruising meer”, zegt Christenhusz. “Het verkeer kan alleen nog van en naar Groenlo rijden en zal daardoor beter doorstromen.”

Nieuwe parallelweg

Omdat het kruispunt definitief wordt opgeheven, ontstaat er een nieuwe verbinding tussen Lichtenvoorde en Zieuwent. Langs de N18 wordt een nieuwe parallelweg aangelegd. Het verkeer rijdt via deze parallelweg naar het kruispunt aan de Richterslaan, ter hoogte van het busstation.

“Vanaf daar kan het verkeer links- of rechtsaf de N18 opdraaien of oversteken richting het centrum van Lichtenvoorde”, zegt Cristenhusz. Langs de parallelweg komt een vrijliggend fietspad. Dit maakt het veiliger voor weggebruikers.

Omleidingsroutes

Om de tunnel helemaal af te bouwen en de parallelweg aan te passen wordt de N18 ter hoogte van Lichtenvoorde helemaal afgesloten van vrijdag 31 maart 20.00 uur tot uiterlijk maandag 17 april 06.00 uur. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd.

“Het doorgaand verkeer op de N18 wordt in beide richtingen omgeleid via Aalten en Varsseveld over de N313 en N318”, zegt Aart van Beuzekom van Rijkswaterstaat. Ook verkeer vanaf en naar Zieuwent wordt omgeleid. De omleidingsroutes staan aangegeven met borden langs de weg.

Rijkswaterstaat verwacht weinig problemen tijdens de afsluiting. “We hebben een team stand-by staan om alles in de gaten te houden”, zegt Van Beuzekom. “Mocht het nodig zijn dan kunnen we extra verkeersmaatregelen treffen. Vooralsnog gaan we er vanuit dat alles goed verloopt.”

Sluipverkeer

De gemeente Oost Gelre is erop voorbereid dat verkeer alsnog een sluiproute dwars door het centrum van Lichtenvoorde en langs een grote basisschool zal nemen.

“We hebben samen met de aannemer afgesproken dat er tijdens drukke schoolmomenten verkeersregelaars worden ingezet om het verkeer te regelen”, zegt John Berentsen van de gemeente Oost Gelre. “Zo willen we voorkomen dat er incidenten gebeuren.

Tribune

Tijdens de afsluiting van de N18 kan iedereen de bouw van de tunnel van dichtbij bekijken. Aannemer Heijmans plaatst daarvoor een kleine tribune naast de bouwlocatie aan de Zieuwentseweg in Lichtenvoorde.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-03-31 05:59:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.