Opening molenseizoen met buitenexpositie over Winterswijkse molens

– De markante stellingmolen ‘De Venemansmolen’ markeert als rijksmonument en als uniek molencomplex, de cultuurhistorie rond molens, functies en duurzame producties in en rond Winterswijk. Op zaterdag 22 april start burgemeester Joris Bengevoord het molenseizoen door een buitenexpositie over de verdwenen Winterswijkse molens te openen.

Vanaf 10.00 uur gaat het molenseizoen open. In de afgelopen zijn verschillende mensen druk in de weer geweest met het maken van informatieborden over de vloeiweide bij De Venemansmolen en met de buitenexpositie over de molen in de buurt en die eens plaats maakten voor moderne fabrieken, gemalen of voor de bouw van huizen. Speciaal uitgenodigd zijn: Thijs Ebbers, projectleider duurzaamheid/klimaatadaptatie, Jan Bent van Wenninkhof Hoveniers en Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht uit Halle. Na het officiële gedeelte kunnen bezoekers een kijkje nemen in de werkende molen. Vrijwilligers leiden graag rond. Op de buitenplaats van de molen is het geheel nieuwe klimaatvriendelijke erf te bewonderen.

‘De Venemansmolen’, oorspronkelijk uit de Zaan, is vanaf 1827 in het bezit van familie Venemans en was tot 1992 vijf generaties lang in bedrijf. Vanaf 1991 is de Venemansmolen een rijksmonument en uniek als molencomplex, want naast de windkorenmolen is er ook een werkende, door een Engelse Ruston-dieselmotor uit 1935, dieselmaalderij te zien. Ook is er een expositieruimte aanwezig waar de historie informatie en educatie wordt weergegeven en kunnen bezoekers meelproducten kopen.

Openingstijden Venemansmolen zijn dit seizoen: na 22 april elke zaterdag van 10.30 uur tot 15.30 uur en in de periode van 4 juni – 9 juli en van 3 september – 24 september ook elke zondag geopend van 10.30 uur tot 15.30 uur.

De Venemansmolen en het bezoekerscentrum zijn gevestigd aan de Venemansweg 7 in Winterswijk.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-20 09:44:28


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.