Den Haag dumpt dak- en thuislozen in Aalten: Oost Gelre kent dat probleem (nog) niet

– Gemeente Aalten gaat geen klachtenprocedure tegen de gemeente Den Haag opstarten. Wel gaat ze met deze Randstad-gemeente in gesprek over de manier waarop Den Haag haar eigen dak- en thuislozen over de gemeentegrenzen uit zet. In Oost Gelre zijn tot nu toe nog geen Haagse dak- of thuislozen komen wonen. Gemeente Den Haag helpt met een verhuispakket mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden, te verhuizen naar andere gemeenten ver buiten haar eigen grenzen om daar een nieuwe start te maken.

Voor woonruimte verwijst Den Haag en nog een aantal Randstad-steden naar woningcorporaties die werken met een lotingssysteem. In het overgrote deel van de sociale huurwoningen in Oost Gelre is in handen van ProWonen. Die werken met het systeem van inschrijvingstijd: urgentie en hoe lang je staat ingeschreven maken uit bij de toewijzing van een woning. Dit maakt de kans uiterst nihil hier een woning te vinden. De Woonplaat die actief is in Groenlo en in Aalten werkt via een verlotingssysteem. Mensen uit Den Haag schrijven zich overal in, wat een kans op toewijzing van een woning voor henzelf groter maakt dan bij iemand die per se in Aalten, Dinxperlo of Groenlo wil wonen er alleen op woningen in die plaats reageert. Met name in de gemeente Aalten zijn mensen onaangenaam verrast door berichtgevingen in andere media over de daklozenaanpak van onder meer de gemeente Den Haag.

Persverklaring Aalten

Gemeente Aalten laat in een persverklaring weten dat in 2021 en 2022 in totaal 9 sociale huurwoningen (3 procent van de verhuizingen bij De Woonplaats in gemeente Aalten) aan inwoners en/of gezinnen uit Den Haag toegewezen. Twee gezinnen zijn inmiddels weer vertrokken. Aalten geeft nadrukkelijk aan dat iedereen die ervoor kiest om in de gemeente Aalten te willen wonen, welkom is. “Nieuwkomers worden gastvrij ontvangen. Waar het echter aan ontbreekt is afstemming en communicatie over wat mensen hier brengt en wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld aan ondersteuningen.” Voorts laat gemeente Aalten weten, dat zij inwoners met een zorgbehoefte en die zich in de gemeente willen vestigen, vooraf gesprekken heeft, zodat ze optimaal mogelijk erop aan kan sluiten.

Oost Gelre wijst op woonzorgvisie

Bij de inwoners/gezinnen met een rugzak uit Den Haag komen die gesprekken hoogstwaarschijnlijk pas op het moment nadat de woning al is toegewezen. Daarnaast speelde in Oost Gelre aan het begin van de raadsvergadering de zorg of inwoners uit Oost Gelre en de Achterhoek wel voldoende in aanmerking van een woning kunnen komen. ‘Zijn de aantallen woningen die in de Achterhoekse gemeenten worden gebouwd en wat er aan sociale huur daarvoor beschikbaar komen wel voldoende?’ Wethouder Bart Porskamp: “Het aantal woningen (8400) dat de Achterhoek heeft toegewezen gekregen is omdat we bouwen voor aandachtsgroepen, anders had de Achterhoek maar de helft van het aantal woningen toegewezen gekregen. We mogen niet alleen voor Achterhoekers bouwen door een hek om de Achterhoek heen te zetten voor diegenen die van buiten de regio om een woning vragen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-20 15:35:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.