Open dag voormalige steenfabriek De Vlijt Winterswijk

– Voordat de schop in de grond gaat en de sloophamer gebruikt gaat worden houdt gemeente Winterswijk een open dag bij de voormalige steenfabriek De Vlijt. De gemeente heeft het 4,8 hectare groot terrein aangekocht voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Als eerbetoon aan de lange geschiedenis van de steenfabriek kunnen Winterswijkers er nog één keer kijken.

Steenfabriek De Vlijt staat al meer dan 100 jaar op een prominente plek aan de Misterweg. Het terrein is inmiddels leeg, maar de grote hal, steenoven en droogkamers zijn nog aanwezig en intact. “En zeker de moeite waard om nog een keer te bekijken”, laat de gemeente Winterswijk weten. Zeker omdat vele Winterswijkers herinneringen aan de steenfabriek hebben. Daarom zet de gemeente op 18 maart van 10.00 tot 15.00 uur de deuren van de steenfabriek open voor inwoners, omwonenden en geïnteresseerden. Oud-medewerkers van De Vlijt verzorgen ieder halfuur rondleidingen. Door middel van ervaringsverhalen en prachtige foto’s van toen de fabriek nog in bedrijf was, nemen zij de bezoekers mee in het proces van klei tot baksteen.

Wethouder Gosse Visser zal om 10.00 uur de kijkdag openen, gevolgd door een boekpresentatie ‘Gebakken Winterswijk’, over dit stuk erfgoed. Het eerste erfgoedboekje zal aan wethouder Sandra Metaal worden overhandigd. Daarna volgen de rondleidingen.

Erfgoedboekje

‘Gebakken Winterswijk’ is het derde publieksboekje in de Erfgoedreeks van Winterswijk. Vele eeuwen hebben Winterswijkers hun eigen aardewerk, bakstenen en dakpannen gebakken. Ze gebruikten het zelf maar verkochten het ook in de regio. Het boekje Gebakken Winterswijk geeft een overzicht van de lokale activiteit, van ‘bakken voor de kerk’ tot grootschalige productie bij Te Siepe en De Vlijt. Auteur Luuk Keunen overhandigt tijdens de opening het eerste exemplaar van het boekje aan wethouder Sandra Metaal-ten Dolle.

Stevige schoenen

Het terrein van de voormalige Steenfabriek is en blijft een bedrijventerrein. De vloer in de grote hal en daarbuiten is oneffen en heeft af en toe drempels en opstapjes. Draag daarom stevige (hoge) schoenen. Bent u slecht ter been of minder mobiel? Dan kunt u zich aanmelden door middel van een mailtje naar evenementen@winterswijk.nl voor een rondleiding op maat.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-03-14 08:17:03


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.