Oost Gelre wil extra woonmogelijkheid bieden met nieuw beleid ‘Wonen onder de kap’

– Bij gemeente Oost Gelre komen regelmatig vragen om woningen bovenin de kap van winkelpanden en andere gebouwen mogelijk te maken. Met name in de centrumgebieden in Lichtenvoorde en Groenlo is vraag naar deze woonmogelijkheid en dat kan niet overal. Om duidelijkheid te geven aan pandeigenaren, makelaars en ontwikkelaars ligt er nieuw beleid klaar. De komende zes weken ligt dat voor iedereen ter inzage.

“Dit document is aanvullend op ons woonbeleid. De vraag naar wonen in de twee grote centra is vrij groot”, zegt wethouder Hoenderboom. “En de gemeente kan helpen extra woonmogelijkheden te creëren door duidelijkheid te scheppen over waar het wel kan en waar niet. Bij cultuurhistorische, waardevolle kappen zijn we voorzichtig. Je kan daar niet meer leefcomfort creëren, zoals lichtinval door grote dakkapellen te plaatsen of loggia’s, (inpandige balkons) in te bouwen. Dan blijft er van de waardevolle kap niets meer over. Of wanneer je door de ruimte (dakhelling) niet geheel in kan wonen, dan moet je er zoveel aan verbouwen, dat wonen niet meer lukt. Misschien is onder het dak slapen als enige mogelijk.”

Voor dit nieuwe beleidsdocument zijn de kappen van gebouwen in de twee centrumgebieden geïnventariseerd. Bij nieuwe gebouwen is wonen onder de kap gemakkelijker mogelijk en wordt dit getoetst aan het geldende bestemmingsplan. Zo moet het de leefomgeving niet negatief beïnvloeden en zal er een parkeerplaats voorhanden moeten zijn.

De drie panden aan de Mattelierstraat die opgeknapt gaan worden en voor bewoning geschikt gemaakt gaan worden. – Foto: Eveline Zuurbier

Vraag naar kamerbewoning

Er bestaat bij de gemeente Oost Gelre ook een vraag naar kamerbewoning toe te staan. Oost Gelre gaf onlangs nog toestemming om 8 kamers te realiseren in de oude, monumentale panden van Arink aan de Mattelierstraat in Groenlo naast een aantal appartementen. “Daar komt voorlopig geen beleid voor”, zeggen de wethouders Porskamp en Hoenderboom. “Elke aanvraag voor kamerbewoning komt nu bij de gemeente terecht en zullen we apart behandelen. Alle aandacht gaat naar bewoning en leefcomfort. Als we kamerbewoning openzetten, dan krijg je als gemeente heel wat over je heen als je kijkt naar het vraagstuk van arbeidsmigranten. We bekijken dus elke aanvraag afzonderlijk.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-30 14:16:28


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.