Oost Gelre wil aantrekkelijk werkgeverschap uitstralen: extra budget voor regeling woon-werkverkeer

– Oost Gelre had nog geen regeling om de reiskosten te vergoeden, terwijl dat meer en meer gebruikelijker is geworden. Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom zegt dat te doen in het kader van aantrekkelijk werkgeverschap. De arbeidskrapte bij de gemeente Oost Gelre valt erg mee in tegenstelling tot andere plattelandsgemeenten van een soortgelijke omvang. “In de afgelopen periode hebben we de vacatures in verscheidende werkvelden goed kunnen invullen”, zegt Hoenderboom.

Bijna alle overheden en semi-overheden hebben last van tekorten. Scholen vertellen over vierdaagse schoolweken, jeugdzorg en ziekenhuizen over wachtlijsten en oplopende werkdruk. Arriva en NS moe(s)ten treinen schrappen: deze zomer moet het met meer aangenomen personeel en betere CAO’s weer allemaal beter worden.
“De krapte valt hier erg mee. Eigenlijk gaat het in Oost Gelre best goed. Waar het aan ligt? De open cultuur binnen het gemeentehuis maakt het leuk, horen we van de mensen die hier nieuw binnenkomen”, zegt Hoenderboom.

Gemeenten hebben nogal wat te doen. Tijdens de dreun van de koopkracht zag elk inwoner wel hoe belangrijk de gemeente is waarin je woont. De hoge energierekening en de tegemoetkomingen vanuit het Rijk die de gemeente moesten uitvoeren. Ze weten de mensen te wonen met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen en troffen maatregelen met de hulp van AGEM. Vluchtelingen opvangen, kwetsbare ouderen en jongeren helpen, de participatiewet uitvoeren. En daarbij mag of ‘moet’ er weer gebouwd worden en dus bouw- en bestemmingsplannen worden voorbereid waarvoor er weer meer ambtenaren nodig zijn om dit allemaal uit te kunnen voeren. Hun dorpen en steden klimaatvriendelijk maken.

“We hebben die functies kunnen invullen met vaste medewerkers of door extern personeel in te huren. We hebben uitstromers, maar het valt ons op dat er veel jonge mensen bij de gemeente Oost Gelre binnenkomen. Het voordeel van onze gemeente is dat je in een kleine organisatie alles beter ziet gebeuren. De domeinen reiken in elkaar over. Je kan hier als starter op de arbeidsmarkt heel veel leren. Dat zit ook een nadeel aan en dat is dat jonge mensen ook weer vertrekken naar grotere gemeenten waar de salarissen hoger liggen. Toch is er veel gelegen aan aantrekkelijk werkgeverschap bij de keuze om te werken voor de gemeente.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-07-14 09:13:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.