Oost Gelre begint aan vervoerservice Automaatje voor inwoners

– Gemeente Oost Gelre wil het project Automaatje gaan starten. Dit is een project van de ANWB voor inwoners die minder mobiel zijn en/of gezondheidsklachten hebben en niet beschikken over eigen vervoer of moeilijk gebruik kunnen van het openbaar vervoer. Vrijwillige chauffeurs vervoeren met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding van 35 cent per kilometer.

Het doel is mensen zo lang mogelijk mobiel te houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer. “Mensen die ergens in beperkt zijn en afhankelijk zijn van anderen, hebben moeite om telkens te vragen. Ze blijven dan maar thuis”, legt Jos Hoenderboom namens het college het besluit nader uit.

Om inwoners te koppelen aan chauffeurs of chauffeurs aan een dorpsgenoot schakelt Oost Gelre het huis van de Wintersijkse Uitdaging (WUh) in. Zij heeft een platform ingericht waarop Oost Gelre kan aansluiten om mensen in beweging te brengen. WUh is er op ingericht en dagelijks staan daar twee vrijwilliger coördinatoren klaar om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Een rit is meer dan vervoer alleen. Elke rit is een nieuw sociaal contact.

Het project in Winterswijk is begin 2019 gestart en de belangstelling is groot en groeit nog steeds. Wekelijks zijn er veertig ritten die bemiddeld worden door coördinatoren en door veertig chauffeurs worden gereden. Inmiddels zijn in Winterswijk meer dan 8500 ritten uitgevoerd.

Volgens de ANWB kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-20 16:17:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.