Oost Achterhoekse gemeenten vangen samen statushouders op

– Oost Gelre gaat op de nieuwe opvanglocatie voor statushouders in Lichtenvoorde samenwerken met buurgemeenten Aalten en Winterswijk. De locatie aan de Kievitstraat staat op dit moment nog leeg, maar de bedoeling is dat hier maximaal 135 statushouders een plek krijgen tot uiterlijk 1 september 2023.

Oost Gelre zette de afgelopen maanden al stappen om de huisvesting voor statushouders op één centrale plek in Lichtenvoorde te realiseren. Afgelopen maand ging ook een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de opvang, nadat de financiële en organisatorische gevolgen op een rij werden gezet. Hieruit bleek dat de opvanglocatie samen met de buurgemeenten Aalten en Winterswijk op een goede manier georganiseerd kan worden. Op deze wijze werken de gemeenten samen aan een oplossing voor de asielcrisis.

Kosten worden gedeeld

Het is de bedoeling dat de eerste statushouders voor 1 december 2022 worden verwelkomd. Het gaat hierbij om echtparen, gezinnen en alleenstaanden uit Afghanistan, Syrië en Turkije. De drie gemeenten werken samen op basis van gelijkwaardigheid, delen ieder in een derde van de kosten en baten en de aantallen statushouders. Het COA koppelt de statushouders aan één van de drie gemeenten. De statushouders krijgen voor 1 september 2023 vervolghuisvesting aangeboden door de gemeente waar zij aan gekoppeld zijn.

Opvang uiterlijk tot 1 september 2023

De opvanglocatie in Lichtenvoorde sluit uiterlijk op 1 september 2023. Daarna zal het pand gebruikt wordt tot eind oktober 2025 voor het tijdelijk huisvesten van senioren van woonzorgcentrum De Bettenkamp in Varsseveld, van wie hun verzorgingshuis wordt verbouwd. Na 2025 verloopt de bestemming van het tijdelijk huisvesten en wordt gekeken of de locatie geschikt kan zijn voor woningbouw.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-11-02 15:16:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.