Oorzaak vervuild drinkwater mogelijk nooit gevonden

– Waterbedrijf Vitens weet nog niet wat de oorzaak is van de drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek. In onder meer Aalten, Dinxperlo, Terborg, Ulft en Varsseveld krijgen inwoners sinds dinsdag het advies om drinkwater te koken door een lage concentratie bacteriën in het drinkwater. Mogelijk wordt de oorzaak zelfs nooit gevonden.

“Dat kan nog een paar weken duren”, zegt een woordvoerder van Vitens. “Het is niet uitgesloten dat we de bron nooit zullen vinden, maar we hopen dat natuurlijk wel te achterhalen.” Het waterbedrijf vermoedt dat de verontreiniging zit in een onthardingsinstallatie. Die installatie is inmiddels uit het productieproces van het drinkwater gehaald. Zaterdag komt Vitens met een update aan zijn klanten.

'Water wat harder'

“We moeten een aantal dagen wachten om zeker te weten dat die verontreiniging uit het drinkwater is. Maar als zaterdag blijkt dat die verontreiniging er niet meer in zit, dan kunnen we zaterdag het kookadvies opheffen”, zegt de woordvoerder. Klanten moeten er wel rekening mee houden dat het water wat harder is, dus dat er meer kalk in het water zit.

Vorige week kregen inwoners van een deel van de Liemers al een kookadvies. Volgens de Vitens-woordvoerder is dat toeval. Het is volgens het waterbedrijf uitzonderlijk dat mensen in zo’n groot gebied het drinkwater moeten koken. “We hebben wel vaker een kookadvies voor één adres of een straat, vanwege werkzaamheden.”

Mensen met een lage weerstand lopen door de verontreiniging kans op maag- en darmklachten.

Geschreven door Erin Veenink op 2024-05-23T10:06:06+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.