Ontluikend voorjaar, lentetemperaturen met Pasen en koeien die dansen

LICHTENVOORDE – Er lijkt mooi weer onderweg voor het komende paasweekend. De verwachting is dat de temperatuur tot 18 graden kan oplopen; lokaal kan het 19 graden worden. En de natuur laat de lente al zien. Het blad schiet uit de knoppen en de koeien? Die willen niets liever dan de frisse lucht in. Ze staan te dringen voor de staldeuren en als deze open zwiepen begroetem koeien met vreugdesprongen de eerste zonnestralen.

Deze week wordt het eerst nog een graad of 12 – normaal voor de tijd van het jaar – maar richting het weekend gaan de temperaturen omhoog. Het wordt dan uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. De zon laat zich in het weekend regelmatig zien, maar of het droog blijft kunnen de weermannen en -vrouwen niet garanderen. Omdat de warme lucht van zee komt, kan er ook wat neerslag meekomen. Op woensdag en donderdag zullen we dat gaan merken.

Dat het voorjaar zich gaat doorzetten, voelen koeien. Het is te zien wanneer ze naar buiten gaan. Komend paasweekend trekken de taferelen van de koeiendans weer veel bekijks. Zo’n tien jaar geleden sprongen de koeien voor het eerst de wei in voor een enthousiast publiek, dat sindsdien ieder jaar groeit. De blijdschap van de koeien levert lekkere melk op waarmee kaas wordt gemaakt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-25 08:45:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.