Ondernemers willen komst bedrijfshotel voor migranten tegenhouden

– Vijf ondernemers zien een bedrijfshotel aan de rand van industrieterrein De Laarberg in Groenlo niet zitten. Het plan is om in het pand onder anderen arbeidsmigranten te huisvesten. De ondernemers hebben een advocaat in de arm genomen om het bedrijfshotel op die plek tegen te houden.

De ondernemers zijn niet tegen het bouwen van een bedrijfshotel op de Laarberg, maar wel op de plek aan de rand van het industrieterrein. “Zij kunnen zich echter niet verplaatsen in de gedachte dat die huisvesting gerealiseerd moet worden op net die ene kavel die precies in de entree naar De Laarberg ligt en samen met de kavels van cliënten het visitekaartje van De Laarberg moeten vormen”, zo valt in de brief van de advocaat aan het bestuur van De Laarberg te lezen.

Volgens de advocaat kan een bedrijfshotel op deze plek niet worden gebouwd, omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat. Mocht de gemeente Oost Gelre daar toch van afwijken, dan ontstaat er volgens de raadsman planschade en zal deze schade op de gemeente worden verhaald.

‘Er ligt nog geen concreet initiatief’

Raadslid Paul Wallerbos stelde dinsdagavond in de gemeenteraad vragen over de plannen voor het bedrijfshotel en uitte zijn bezorgdheid naar aanleiding van de brief van de ondernemers. Volgens wethouder Bart Porskamp zitten de plannen van een bedrijfshotel niet in ver gevorderd stadium.

“Er ligt nog geen concreet initiatief bij de gemeente”, zegt Porskamp. Dat betekent volgens de wethouder niet dat Oost Gelre niet op de hoogte is van de plannen. “We weten al langer dat De Laarberg bezig is met een zoektocht naar een huisvestingslocatie.”

Niet alleen een migrantenhotel

Volgens Porskamp moeten behalve arbeidsmigranten ook kennismedewerkers en stagiaires van bedrijven op De Laarberg een plek krijgen in het bedrijvenhotel. “Het is dus niet alleen een migrantenhotel, dat wil ik wel in de juiste context plaatsen”, aldus de wethouder.

Porskamp is ook ‘kartrekker’ namens alle Achterhoekse gemeenten als het gaat om het beleid van huisvesten van arbeidsmigranten. “We gaan binnenkort een projectleider aannemen die een beleidskader voor alle gemeenten gaat opstellen en concrete initiatieven gaat aanjagen”, aldus Porskamp. Dit beleidskader moet voor het eind van het jaar zijn opgesteld.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-03-15 13:36:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.