Onbewaakte spoorwegovergang Kleuverspad is dicht: nieuwe weg parallel aan de spoorbaan aangelegd

– De onbewaakte overgang van het Kleuverspad tussen Aalten en buurtschap De Haart is definitief afgesloten. Betonblokken, bouwhekken en waarschuwingsborden voorkomen dat fiets noch een wandelaar erlangs of overheen kan komen. Voor de bereikbaarheid van enkele agrarische bedrijven is een weg parallel aan het spoor gelegd naar de Buninkdijk waar verkeer via een beveiligde overgang het spoor over kunnen gaan.

De aanleiding voor het afsluiten van de overweg is dat spoorwegbeheerder ProRail wil in heel Nederland zo snel mogelijk af wil van spoorwegovergangen zonder slagbomen. Volgens ProRail zijn de overwegen te onveilig en gebeuren er te veel ongelukken. Eind 2022 zouden deze typen overgangen in de Achterhoek zijn afgesloten of beveiligd. Dit is niet geheel gelukt.

Onbewaakte spoorwegovergang Kleuverspad is dicht: nieuwe weg parallel aan de spoorbaan aangelegd – Foto: Eveline Zuurbier

Eerst waren onder meer vleermuizen en andere fauna de oorzaak van een vertraging. Om de nieuwe verbindingsweg te kunnen aanleggen, moet landbouwgrond en enkele bosschages ingeruild worden voor nieuw bos een paar honderd meter verderop. In de houtsingels kwamen onderzoekers van het gebied beschermde fauna tegen. Daarom zou deze overweg aan het begin van dit jaar worden opgeheven, maar dit keer was de ligging van verouderde kabels en leidingen de oorzaak van nog meer vertraging. Gemeente Aalten heeft daar andere partijen voor nodig deze om te leggen en/of te vervangen.

De nieuwe parallelweg is nog niet volledig gereed maar kan wel gebruikt worden voor de ontsluiting van de achterliggende percelen en woningen, meldt gemeente Aalten. Om die reden heeft de gemeente Aalten, in samenspraak met ProRail, afgesproken om de spoorwegovergang definitief af te sluiten en de parallelweg vrij te geven voor alle verkeer. De spoorwegovergang wordt op een later moment door ProRail definitief verwijderd.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-03 12:52:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.