Olivier B. Bommel en Tom Poes in de Achterhoek, maar waarom eigenlijk?

– De bedenker van Olivier B. Bommel en Tom Poes komt hier niet vandaan, het museum ligt niet in Gelderland en er is geen link tussen de strips en onze provincie. Waarom komt pretpark Bommelwereld eigenlijk in de Achterhoek te liggen?

Marten Toonder, de bedenker van Bommel en Tom Poes, werd geboren in Rotterdam en woonde na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Later verhuisde hij met zijn gezin naar Blaricum en daarna naar Ierland. Het is onbekend of hij ooit voet in Groenlo heeft gezet, maar zeker is dat het pretpark in zijn Bommel-thema uitgerekend daar komt te liggen.

Zak geld

“Het is eigenlijk heel simpel”, zegt Willem Feltkamp, directeur van de Toonder Compagnie. “De initiatiefnemer heeft er al een vakantiepark.” Pretpark Bommelwereld komt naast het huidige vakantiepark van Edwin Bomers te liggen. “Hij was op zoek naar een thema voor een attractiepark met een sterk Nederlands karakter. Bommel was een voor de hand liggende optie omdat er een hele wereld achter het karakter zit. Probeer maar eens iets anders te verzinnen dat zich daarmee kan vergelijken”, zegt Feltkamp.

Het had zomaar gekund dat er eerder een Bommel-pretpark op een andere plek was gekomen. “Het verhaal gaat dat De Efteling Marten Toonder ooit heeft aangeboden om zijn wereld daar onder te brengen. Hij wilde dat niet, hij vond dat te commercieel”, legt Feltkamp uit. “Een jaar of dertien geleden had een ondernemer plannen voor een outdoor pretpark bij Rotterdam in Bommel-stijl, maar de grond bleek vervuild. Los daarvan liep de begroting voor de planen in de honderden miljoenen. Iedereen kan plannen maken, maar je hebt ook een zak met geld nodig. De ondernemer in Groenlo had zowel de plannen als het geld.”

De strips zijn nog altijd immens populair bij een grote groep Nederlanders. Zo ligt er in Assen een heus Bommel en Tom Poes-museum en pakte Museum Lunteren vorig jaar nog uit met een tentoonstelling over Marten Toonder. Ook zijn er verschillende fervente verzamelaars en is er een vereniging met meer dan 1600 leden.

Grootouders met kleinkinderen

De meeste kinderen van nu zijn echter niet meer zo bekend met de strips rond Tom Poes en Heer Bommel. “We hopen dat het pretpark nieuw leven en nieuwe bekendheid geeft aan het werk van Toonder. Het idee is dat grootouders hun kleinkinderen meenemen naar het pretpark.”

Toonder had landelijke invloed, zeker met zijn taalvirtuositeit. Zo bedacht hij onder meer het woord ‘minkukel’ en de uitdrukking ‘kommer en kwel’. Toonder kreeg in 2018 nog postuum zijn eigen plein in het centrum van Rotterdam, het Marten Toonderplein. Het pretpark Bommelwereld zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 de deuren openen.

Geschreven door Rebecca Dijkstra, Omroep Gelderland op 2023-05-08 14:23:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.