Oekraïense gemeenschap overhandigt schilderij aan Winterswijkse burgemeester Bengevoord

– Vrijdag 16 juni overhandigde kunstenares Olena Andrusenko namens de in Winterswijk woonachtige Oekraïners een door haar geschilderd schilderij aan de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord. Olena maakt sinds een aantal maanden deel uit van het Penseelpunt, de amateurschilderclub van de WUh. Het schilderij is een dankbetuiging voor de gastvrijheid van Winterswijk voor de Oekraïense gemeenschap.

Olena, in het dagelijks leven in Oekraïne architect, is samen met haar dochter gevlucht uit Dnipro. Haar man en een aantal van haar familieleden woont daar nu nog steeds. Dnipro is met 1,2 miljoen inwoners de derde stad van Oekraïne. De stad ligt aan de rivier de Dnjepr in het centrale oostelijke deel van het land, ten zuiden van de hoofdstad Kiev.

Het schilderij, fleurige bloemen op een vaas, geeft volgens Olena de vrolijke fleurige mentaliteit van de Winterswijkers weer. In haar beleving is Winterswijk een typische Nederlandse gemeente waar iedereen zijn eigen fleurige bloemen op een vaas voor het raam heeft staan. Het schilderij is een dankbetuiging aan het gemeentebestuur en de inwoners van Winterswijk, alwaar Olena en haar landgenoten op een bijzonder prettige wijze zijn opgevangen en waar het, ondanks de oorlog in haar vaderland, voor nu goed toeven is.

Joris Bengevoord bedankte voor dit mooie sympathieke geste en gaf aan dat hij met hen meeleeft en dat de vluchtelingen altijd een beroep op hem en de gemeente Winterswijk kunnen doen. Daarnaast was het volgens hem een eerbetoon voor al de vrijwilligers van de WUh en andere Winterswijkse organisaties die met de opvang van de vluchtelingen in de weer zijn geweest. Hij beloofde dat het schilderij een mooie plek op het gemeentekantoor zal krijgen.
Ook de aanwezige tolk, Kristina, had nog een verrassing voor de burgemeester. Zij overhandigde Joris Bengevoord een door haar getekend portret van de burgemeester. Ook deze geste werd bijzonder op prijs gesteld.

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-16 14:32:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.