Nog een dag werken graffitikunstenaars aan de muurschildering aan de Leest

– Op de zijmuur van snackbar Broodje Bram verrijst een levensgrote muurschildering van een bibliotheekkast vol bekende boeken. Graffitikunstenaar Janis de Man en zijn medekunstenaar Menno denken nog een dag nodig te hebben om het kunstwerk af te maken.

Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het StreetArt project van Natasja Scharenburg die al meer muurschilderingen in Lichtenvoorde heeft weten te realiseren. Deze opdracht kwam van de bibliotheek en het project ‘Geef Lichtenvoorde Kleur’ van de gemeente Oost Gelre. Voor de realisatie deed de bibliotheek in januari van dit jaar een oproep aan Lichtenvoordse lezers hun lievelingsboeken en favoriete boeken geschreven door Lichtenvoordse schrijvers of met een Lichtenvoords thema in te sturen. En dat is gebeurd.

De zijmuur van snackbar Broodje Bram krijgt een kleurrijke Lichtenvoordse boekenkast. – Foto: Eveline Zuurbier

Door het regenachtige weer hebben de twee kunstenaars twee weken nodig gehad om de biebkast met de bekende boeken af te krijgen. “Je wil dat het werk goed gebeurt en dat het met jezelf goed gaat. Tussen de buien door hebben eraan kunnen werken.”
Veel tijd zit in de voorbereiding. “Er gaat heel veel gepuzzel aan vooraf”, vertelt Janis De Man. “Nadat ik de boektitels en de afbeeldingen ervan heb gekregen ga je kijken wat mooi staat waar en welke boeken iets kunnen toevoegen die bijvoorbeeld grappig zijn en welke extra aandacht verdienen. Sommige boeken zijn qua vormgeving saai en die wissel je af met kleurrijke boeken. Op deze manier ga je kijken hoe je de boeken in de kast neerzet. Er staan heel veel boeken in boekenkast.” Daarnaast moest de kunstenaar creatief omgaan met de ramen in de zijgevel.

Graffitikunstenaar JanIs De Man is bekend van zijn enorme geschilderde boekenkasten. Over de hele wereld zijn zijn kasten te bewonderen. Maar nog nooit plaatste de Utrechtse kunstenaar bibliotheekboeken in zijn kunstwerken. Het kunstwerk spreekt nu al tot de verbeelding van mensen. “Mensen die er langs lopen herkennen zich in de boeken, verbinden het tafereel met hun eigen verhaal of gaan erover nadenken. Dat is wat de muurschilderingen brengen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-30 08:51:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.