Nieuwe toekomst op plaats van de dorpsslager in Zieuwent

– Vorig jaar zomer sloot de Zieuwentse slager Beerten na bijna honderd jaar de deuren van zijn winkel met bijbehorende dorpsslachterij. De plek aan de de Dorpsstraat in Zieuwent komt vroeg of laat beschikbaar voor de bouw van nieuwe woningen met dien verstande dat de karakteristieke lintbebouwing van het dorp niet verloren gaat.

De voormalige slagerij van Beerten met daarachter een een slachterij omvat een groot terrein. Met het oog op de nabije toekomst heeft Beerten bij de gemeente met een plan naar de mogelijkheden gevraagd voor woningen. Wethouder Jos Hoenderboom: “We hebben toen de aanvraag binnenkwam gekeken naar welke herontwikkelingen aan de Dorpsstraat in Zieuwent mogelijk zijn. Mochten er nieuwe verzoeken komen, dan zou het goed zijn daar op aan te sluiten.”

Winkels aan het lint

De Dorpsstraat vormt het lint waaraan een aantal winkels en voormalige winkels gevestigd. zijn. “Achter het lint zijn een aantal grotere bedrijfspanden die vanuit het historisch perspectief al dan niet gekoppeld zijn aan een winkel”, legt wethouder Jos Hoenderboom nader uit. “De gemeente heeft heel bewust gekeken naar de ruimtelijke ontwikkelingen. Een straat aan de Dorpsstraat aanleggen, zal ten koste gaan van het lint. Een ontsluiting is mogelijk via wijk De Steege. Naar de Dorpsstraat toe is een pad voor fietsers bijvoorbeeld wel mogelijk.”

De gewenste toekomstontwikkeling achter het lint. – Foto: Gem. Oost Gelre

Toekomstplan

Het idee dat in samenspraak met Beerten is gemaakt, is dat er woningen in een ovaalvormig hof achter de Dorpsstraat gebouwd kunnen worden. De karakteristieke lintstructuur van Zieuwent blijft zo bestaan. “Het is een mooie ontwikkeling voor Zieuwent; wel jammer dat de slager er niet meer is voor het dorp.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-15 17:19:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.