Nieuwe camperplaats in het land van wilde flamingo’s en Obelink is ook voor de boer-burgerverbinding

– Dankbaarsdijk in Zwolle. Na maanden hard werken zijn de eigenaren Friso en Elles te Bogt trots op het resultaat. Ze willen met deze camperplaats het platteland dichter bij de burgers brengen, wat van groot belang is voor de bloei van hun boerenbedrijf.

Langs de toegangsweg bloeien zondag 11 juni in bloembakken de planten bloeien in volle ornaat. Ze zijn het eerste welkom aan de eerste campergasten. En er hangen zonnedoeken tussen drie palen boven ronde picknickbanken. Het ingezaaide wilde bloemenmengsel staat in de knop en accentueert de rand van de camperplaats. Er is een plek voor grijs water -campers kunnen hier het afvalwater van onderweg lozen-, douches en spoelruimte in een hut en bij de ingang staat een tuinhuis voor informatie. Zelfgemaakte aanwijsbordjes in allerlei kleuren geven aan dat de wilde flamingo’s in het Zwillbrocker Venn op 2 kilometer wandelafstand ligt en dat voor de kampeersport Obelink niet ver weg is. “Als je hier woont besef je niet hoe mooi en uniek dit stukje Nederland vlak aan de Duitse grens is. De essen en het weidse uitzicht over de vlaktes rondom de boerderij; alles voldoet op deze plek aan de wensen van de campergasten”, zegt Bert Nellestijn van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). De stilte, de beleving van ‘leven in de natuur’ en de gastvrijheid van de mensen in dit gebied, zijn van belangrijke waarden voor een mooie camperplek.

De opening bestond uit een lint doorknippen. De handeling was niet uitbesteed aan een wethouder of een andere vertegenwoordiger, maar aan de jongste zoon (13) Dion. Op suggestie van twee familieleden zijn Friso en Elles de camperplaats begonnen. Friso in zijn welkomstwoord: “We hebben in de afgelopen jaren naar meer alternatieven gekeken die aansluiten bij het boeren, maar dit past het beste bij ons. En het was bij de gemeente Oost Gelre snel geregeld”, voegt hij aan zijn verhaal toe. “Daar kregen we de medewerking van Bernou Wagenaar die ons inzichten heeft gegeven in het toerisme in Oost Gelre.” De plek is samen met de vier kinderen vormgegeven. De bedoeling is dat in de winterperiode de varkens worden gehouden, maar in de zomer staat de camperplaats op de eerste plek. “In deze combinatie kunnen wij blijven boeren en liggen er nog meer mogelijkheden voor ons boerenbedrijf open.”

‘Er is wel wat gebeurd met de camperplaats. Papa is elke avond blij als hij in huis terug is’

Ontwikkelingsmogelijkheid voor boeren

Bert Nellestijn treedt op als adviseur voor Friso en Elles te Bogt. Als hij het openingswoord voert laat hij blijken dat hij “heel blij dat boeren de mogelijkheid hebben om zich te kunnen ontwikkelen met deze neventak. Je moet niet denken dat het een vetpot is”, zegt hij waarschuwend, “maar de markt is sterk groeiend en met 6 miljoen Duitse gasten, 3,5 miljoen Engelsen en toenemende Spaanse gasten om hier verkoeling te zoeken, geeft een camperplaats bij de boer toekomstmogelijkheden.”
Nijllestijn vertelt een anekdote over een boer in Twente wiens dochters zeiden: ‘er is wel wat gebeurd met de camperplaats. Papa is elke avond blij als hij in huis terug is’.
Het nieuwe toekomstperspectief en contacten met reizende camperliefhebbers, geven boeren weer een positieve ervaring in de sector. Agrariërs hebben door de ‘stikstof’ veel voor de kiezen gekregen. De campermarkt zit in de lift en de locale bevolking kan ervan meeprofiteren. Campermensen trekken er meerdere keren per jaar op uit en ‘dit’ is wat de NKC-leden volgens Nellestijn graag willen.

In drukke periodes, moeilijk een plek vinden

Op dit moment zijn er 170.000 campers geregistreerd tegenover 2500 camperplaats. NKC heeft 65.000 leden en biedt camperreizen, op de campergerichte verzekeringen en geeft technische adviezen voor de leden. De camperclub ziet dat het in drukke periodes een hele uitdaging is geworden een plek te vinden om je camper voor een dag of wat neer te zetten. “De elektrische campers zijn in opkomst en dermate met allerlei eigen faciliteiten uitgerust, dat ze een plek nodig hebben met elektriciteit, water en laadpalen. Deze camperplek bereidt zich daar al op voor. Zonnepanelen op de varkensschuur gaan straks aan de twee laadpalen die er gaan komen.” Nellestijn adviseert boeren circulair en biodiversiteit uit te stralen. Dat is wat groep mensen met campers het liefst zien.

Friso en Elles kochten voor inrichting van het camperveld een gebruikte hut voor de sanitaire voorziening. Het tuinhuis dat als receptie dient, komt bij een zorgboerderij uit de buurt vandaan. Friso te Bogt: “Wat we ook willen uitdragen is wat de agrarische sector al generaties goed doet met de natuur. Door de goede zorg is dit natuurlandschap ontstaan. We hopen dat wij met onze gastvrijheid kunnen zorgen voor weer die boer-burger verbinding.” Elles te Bogt: “We hebben gekozen voor ronde picknicktafels om onderling contact onder onze gasten te stimuleren. We willen vriendelijkheid uitstralen, dat hoeft niet moeilijk te zijn.”

De campergasten uit Nijverdal en Brugge (B). – Foto: Eveline Zuurbier

Voordat dag van de opening zijn er al gasten

De camperplaats van Erve Bogman telt 25 staanplekken. Op het moment van de opening staan er een zestal campers. Ze komen uit alle windstreken. “Wij komen uit Brugge (B). We komen vanaf de Oostzee in Duitsland en zijn op doorreis naar huis. We zagen deze nieuwe camperplaats in de nieuwsbrief van NKC staan en waren nieuwsgierig.”

“En wij komen uit Nijverdal. We gingen naar Obelink en we willen naar de Ardennen en het is best bijzonder: hier kruizen onze wegen. Hier ontstond vandaag de ontmoeting. NKC attendeerde ons in de nieuwsbrief op deze plek dicht bij Obelink. En het is een mooie plek geworden. Je staat in een ronding op het veld. Het landelijke uitzicht is heel fraai.”

Uit Brugge: “In het coulisselandschap is het prachtig fietsen. We zijn vandaag naar de flamingo’s geweest. De gastvrijheid, de vriendelijkheid en dat je je hier direct thuis voelt, maakt dat we een nacht hebben bijgeboekt.” Uit Nijverdal” “We zijn uit support voor deze opening ook langer gebleven. De kinderen van de eigenaren doen het ook leuk. Het voelt heel familiair en dat is fijn.”

Friso en Elles te Bogt zijn blij met zoveel positieve reacties op hun pleisterplek. “Mensen vinden het leuk wanneer je ’s morgens de koffie weer hebt klaarstaan. Daar doen we het voor: mensen blij maken met hoe we hier leven.” Dat is precies hoe campermensen zijn, omschrijft Nellestijn zijn leden. “Je hoort ze niet, je merkt ze niet, maar zien alles aan.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-12 15:33:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.