Nieuw beweegpad laat zien hoe leuk bewegen buiten in de frisse lucht is

AALTEN – Wethouder Hans te Lindert had een tweede poging nodig de dartpijl door de ballonhuid te gooien, maar het lukte uiteindelijk. De wethouder werd daarbij geassisteerd door een leerlinge van de school om de andere grote ballon bij de startstreep door te prikken. Bij de ballonknap kwam een grote hoeveelheid confetti vrij, waarmee het Beweegpad om kinderboerderij De Ahof feestelijk geopend werd. “Mensen in de beweging krijgen en houden is ongelofelijk belangrijk. Vitaliteit houden is een goede gezondheid op nahouden. Met dit beweegpad gaat het gewoon lukken.”, zegt Te Lindert voor de groep kinderen met meegekomen ouders.

Het beweegpad is kleurrijk en nodigt uit diverse oefeningen te doen. Op de letters van het alfabet kun je je naam bijeen hinkelen. Een eindje verderop kun je bij meetstrepen op het pad hink-stap-sprong oefenen en weer meters verderop nodigen gekleurde blokken uit mee te doen met het ‘ouderwets’ hinkelen. Of ‘doe mij na in de beweging’. “De vormgeving maakt hier gaan bewegen laagdrempelig”, aldus de welzijnswerkers van Figulus die het project leidde. “Daar waar mensen samenkomen, zoals hier dagelijks gebeurt bij de Ahof, kunnen we op deze manier bewegen stimuleren. Kinderen en zelfs iedereen wordt hier uitgedaagd om te bewegen”, zegt te Lindert.

Het aantal kinderen dat buitenspeelt is sinds 2022 gehalveerd

Het beweegpad is een van veel voorbeelden een gezonde leefstijl te stimuleren zodat we geen overgewicht krijgen of vroegtijdig een beroep moeten doen op de zorg. Het is nog niet zo heel lang geleden dat het jaarlijkse onderzoek van Jantje Beton uitkwam wat iedereen zou moeten alarmeren. In dit onderzoek stond dat het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd dat elke dag buitenspeelt sinds 2022 is gehalveerd tot slechts 13 procent. En zij doen dat tweeënhalf uur minder per week. Elf procent speelt nooit buiten. Want niet buitenspelen, staat in het rapport zorgt voor ernstige fysieke en mentale klachten onder kinderen, zoals overgewicht, slechtziendheid, depressie en slapeloosheid. Als dat doorzet, verliezen we een hele generatie aan ‘binnenzitten’.

Nieuw beweegpad laat zien hoe leuk bewegen buiten in de frisse lucht is – Foto: Omroep Gelderland

Sport en Beweegakkoord is een tegenbeweging

Dergelijke gegevens zijn ook bij gemeenten langer bekend. De gezamenlijke Achterhoekse gemeenten hebben het Sport en Beweegakkoord opgesteld waaronder de gemeente Aalten. Het doel is een gezonde leefstijl erop nahouden. Meer buitenspelen draagt ook bij aan dat kinderen de lesstof makkelijker kunnen opnemen en beter weerbaar worden. Dat geldt in principe voor iedereen. Maar wie geeft het zetje om dat te doen in alle hectiek van de dag?

Goed voorbeeld geven

Het beweegpad in Aalten ligt dichtbij scholen en op weg naar het centrum. Het is een extra ommetje van slechts 300 meter. De gunstige ligging heeft zo de nodige voordelen en dat het beweegpad met al die kleurrijke beweegopdrachten meer uitnodigt is een feit dat zich gaat bewijzen. “Zelf het goede voorbeeld geven is het belangrijkste wat je kan doen”, zegt wethouder Hans te Lindert. “Laat zien hoe leuk bewegen is. Hij herkent: “De hond uitlaten geeft thuis altijd wel discussie, maar als de kinderen zijn meelopen, zijn ze bij terugkomst blij dat ze zijn meegegaan.”

Snel bevredigd op de computer en smartphone

Kinderen en volwassenen zitten veel te lang stil, in scholen en thuis achter computers of schermpjes en dat is niet goed. En buiten zijn er – zeggen kinderen zelf – te weinig ándere kinderen om mee te spelen. “We zijn met een spelletje of scrollend door social media heel snel bevredigd. En daarvoor hoef je alleen je vinger te bewegen op je telefoon of tablet”, zegt Karlijn te Poele die voor Figulus het sport- en bewegenproject begeleidde. Het beweegpad met beweegopdrachten die kinderen uitdagen om van bewegen een spel te maken, kan heel goed concurreren met gamen en social media op pc’s en smartphones. Hans te Lindert vult aan: “We vinden bewegen heel belangrijk voor iedereen. Het houdt je fit, of je nu jong of oud bent, dun of dik, beperkt of sportief bent. De gemeente Aalten vond het beweegpad zo’n goed idee dat we dit financieel hebben ondersteund om de aanleg ervan mogelijk te maken.”

Nieuw beweegpad laat zien hoe leuk bewegen buiten in de frisse lucht is – Foto: Omroep Gelderland

Blij met het idee en de samenwerking van stagiairs

Michiel Stronks van Figulus bij de opening: “Drie stagiairs van het Graafschap College afdeling Sport en Bewegen het Beweegpad bedachten het beweegpad. Een student heeft de proef met krijttekeningen op het pad omgevormd tot een blijvend ontwerp. En dan waren er nog twee stagiairs van het Graafschap College die opgeleid worden in het organiseren van evenementen. Zij hebben vanmiddag de feestelijke opening met limonade, koffie en cakejes georganiseerd.”

Er wordt geapplaudisseerd en gejuicht. De kinderen rennen naar de start. Het spel op de halfpipe, het behendig voetballen tussen pionnetjes door en de stepjes zijn voor even vergeten als het nieuwe beweegpad officieel in gebruik wordt genomen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-19 10:46:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.