Nederlanders Europees kampioen in feesten uitgeblust: geen schermen meer op de pleinen

LICHTENVOORDE / WINTERSWIJK – Het lukte ondernemend Winterswijk twee grote schermen te bestellen om te kunnen plaatsen aan twee zijden van het marktplein in Winterswijk. De Lichtenvoordse horeca slaagde erin ook twee schermen te huren voor de EK-halve finale wedstrijd tussen Nederland en Engeland voor op de Markt en in de Molendijk. De pleinen kleurden oranje en leefden mee met Oranje in Dortmund. Van links naar rechts en het Wilhelmus werd uit volle borst meeblèrend. Totdat de penalty voor Engeland viel was de hoop nog niet verloren. 1-1, maar de Engelse goal in 90e minuut trapte het plezier van thuisblijvend Nederland in Winterswijk en Lichtenvoorde omver.

Afwachtende sfeer in Winterswijk na de gelijkmaker.
Afwachtende sfeer in Winterswijk na de gelijkmaker. – Foto: Eveline Zuurbier

Peter ten Hagen van ABH-City had na rondes van bellen twee schermen kunnen bestellen in Duitsland. Die lagen uit de EK-wedstrijden en dus waren daar schermen beschikbaar gekomen. In Lichtenvoorde had de horeca aan de Markt hun uiterste best gedaan om aan een groot scherm te komen. Die werd na heel wat rondbellen uiteindelijk in Wierden gevonden, vertelt Wim Nieuwenhuis van Markant.

TV-scherm bij buiten bij bar ’t Doktertje in de Molendijk Lichtenvoorde. – Foto: Eveline Zuurbier

Op beide marktpleinen heerst spanning, spanning op de gezichten nadat het 1-1 is geworden en de tweede helft nog duurt. “De stemming mag wel terugkomen voor een oranjefeest op het plein”, merken Ten Hagen en Nieuwenhuis onafhankelijk van elkaar op. Nieuwenhuis zinspeelt op een verlenging waarin Nederland de winnende treffer zal maken. “Dat is goed voor de omzet”, zegt hij nog.

Honderden geparkeerde fietsers aan de Nieuwmarkt van oranje-feestvierders. – Foto: Eveline Zuurbier

Beiden zagen ook hoe invaller Ollie Watkins Oranje in diepe rouw dompelde, door vlak voor tijd Engeland op 1-2 te zetten. Nadat Oranje-supporters in de Duitse steden voor een feestsfeer door heel Europa zorgden, ging de aftocht geruisloos. Pleinen zoals de Markt in Winterswijk en in Lichtenvoorde liepen snel leeg. In Winterswijk werd het einde van Oranje in het EK in Duitsland gebroederlijk afgesloten door het Wilhelmus opnieuw te zingen.

Een vol plein houdt hoop voor een goede einduitslag. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.