Muziekvereniging Eendracht heeft lange adem voor muziekmarathon in centrum Winterswijk

– Twaalf uur lang muziek maken is de missie van muziekvereniging Eendracht uit Winterswijk op 1 juli. Niet alleen op het hoofdpodium bij het oude gemeentehuis dichtbij het vrijheidspark, maar ook op twee andere locaties in Winterswijk. ‘We zullen twaalf uur lang muziek spelen in verschillende samenstellingen, zodat het voor het publiek erg leuk en afwisselend blijft om naar te luisteren’, zegt Henri Lammers, die namens de muziekvereniging in gesprek ging met een van onze collega’s in het radioprogramma 1Achterhoek Actueel.

De hele muziekmarathon heeft twee achterliggende doelen. ‘Je kunt niet genoeg aandacht geven aan muziek en cultuur. Mensen laten kennismaken met muziek en muziekverenigingen. Wij zijn een muziekvereniging die van allerlei activiteiten organiseert om muziek onder de aandacht te brengen bij mensen. Een ander doel is dat wij een fonds hebben opgericht. Het Eendracht Leerlingen Fonds (ELF). Dit fonds is om mensen zelf te stimuleren om muziek te gaan maken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kun je hier aanspraak op maken’.

Workshops

Muziek spelen is niet het enige wat er te doen is op 1 juli. Er zijn twee workshops die je op zaterdag kunt volgen. ‘Eén workshop moet je je van tevoren voor opgeven. Dat is de workshop ‘Bugel spelen’. Dit is voor iedereen die nog geen bugel kan spelen, maar wel graag wil weten hoe het is om een blaasinstrument te spelen. Om 11 uur verzamel je dan bij het oude gemeentehuis en dan krijg je een paar uur lang les van Henrike Oonk. Na die paar uur ga je het geleerde ook gelijk laten horen. Zo ervaar je al hoe het is om samen met anderen muziek te spelen. De andere workshop wordt gegeven door onze slagwerkdocent Frans. Daar moet je bij zijn als je denkt: ‘’ik wil wel eens een keer een slagwerkinstrument uitproberen’’. Je kunt je daar ter plekke voor aanmelden en meespelen’.

Gehele vereniging als afsluiting

Op de zaterdag zullen de orkesten hun opwachting maken op het hoofdpodium en spelen vooral de ensembles bij de katholieke kerk in Winterswijk. De formele aftrap wordt om 9 uur verricht door trompettisten op de kerktoren en om 12 uur zal de muziekvereniging als geheel door de straten van Winterswijk marcheren. De afsluiting vindt plaats op het hoofdpodium waar ook de gehele muziekvereniging samen hun klanken zal laten horen. ‘Het mooie van die hele afsluiting is dat je daar dan met de gehele vereniging zit, met mensen die al jaren muziek maken en mensen die net bij de vereniging zitten. Het blijkt dat je als je bij elkaar gaat zitten en je dezelfde taal spreekt, je heel goed samen muziek kan maken. We praten dan over meer dan honderd personen. Daar sluiten we mee af’, aldus Henri Lammers van de Winterswijkse muziekvereniging Eendracht.

Op de dag zelf is de vereniging goed zichtbaar door middel van flyers met QR-codes hierop. En ook staan zij er met een stand waar je terecht kunt als je een steentje wilt bijdragen of als je interesse hebt in de workshops.

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-27 11:36:19


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.