Mist spelbreker voor eerste marathon op natuurijs

– Mist gooit voorlopig roet in het eten voor de Winterswijkse IJsvereniging. Vrijwilligers werkten de hele nacht om een ijsvloer neer te leggen voor de eerste marathon op natuurijs, maar de bewolking bleek spelbreker.

De hoop in Winterswijk is dat het profpeloton daar op korte termijn een marathon kan komen rijden schaatsen. De vereniging wil heel graag voor de eerste keer in haar lange geschiedenis, sinds 1887, de eerste marathon op natuurijs organiseren. Aan de vrijwillige inzet om een ijsbaan te creëren lag het niet, maar het weer zat tegen.

7 millimeter

“De hele nacht zijn ze bezig geweest. En ze zijn nu nog volop bezig”, kijkt voorzitter Auke Spijkstra terug op de eerste nacht waarin vrijwilligers van de ijsvereniging bezig waren met ijs maken. “Helaas valt de natuur nu een beetje tegen, want het is mistig. We hadden eigenlijk die mist niet moeten hebben: heldere lucht betekent dat het beter vriest.”

Als Spijkstra eerlijk is, valt het op deze donderdagochtend een beetje tegen: “Er ligt nu 7 millimeter en dat is wel weinig. Het is nog niet dat we beslist in een ‘hoerastemming’ zijn. Dus er moet nog best veel vorst komen.”

Kans 50 procent

Het verkeerslicht op de site van de Winterswijkse IJsvereniging staat nu nog op rood. Dat betekent: ‘De ijsbaan is gesloten.’ Als dat rode licht verandert in groen, kan er weer geschaatst worden op de Winterswijkse wonderbaan.

Toch houdt de voorzitter goede hoop dat die allereerste marathon op natuurijs er op ‘zijn’ baan in Winterswijk gaat komen: “Ik hou de kans nog steeds op 50 procent. Vrijdag lukt zeker niet. Maar vrijdagnacht gaat het behoorlijk vriezen, zegt men.”

Spijkstra ziet ook dat velen er zich voor inzetten: “Gisteren was het gewoon bijna emotioneel dat er twintig vrijwilligers waren. Fantastisch is dat, echt schitterend. Iedereen leeft mee, iedereen gaat ervoor. Ik heb het idee dat heel Winterswijk, en misschien wel de hele Achterhoek ervoor gaat, dat het door moet gaan.”

Geschreven door Pieter van Eekelen, Omroep Gelderland op 2023-11-30 06:58:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.