Met knalroze truck en mega-dildo naar Zwarte Cross

– Nog een paar nachtjes slapen en dan komen ze weer in actie: Zwarte Crossers! Niet te missen op de crossbaan is dit jaar de truck van een vriendengroep uit Elburg. Knalroze van kleur en te herkennen aan een grote dildo bovenop het dak.

“Daar kunnen we het publiek tijdens de cross mee bevochtigen”, lacht Michel Kroneman. In Oene treft Team de Buizerds dit weekend de laatste voorbereidingen voor de Zwarte Cross. “De afgelopen jaren waren we wel verdrietig dat het niet doorging, nu wordt het dubbel feest!”.

Blazen: ‘Altijd spannend’

Al veertien keer reden de Elburgers mee met de zwaargewichtklasse, en sommige heren uit de groep rijden ook nog mee in de brommerklasse. “Iedereen juicht en feest langs de kant. Eén grote mensenmassa. Dat is gewoon echt helemaal te gek”, zegt Remon van ’t Oever uit ’t Harde.

De heren hebben ondertussen al drie trucks versleten. Om de huidige DAF truck, een oude brandweerwagen, gereed te maken is de vriendengroep alweer een paar maanden bezig. “De voorbereidingen: het bouwen, het vergaderen met z’n allen, die gezelligheid is al heel erg leuk.”

Als vrachtwagenchauffeur zit van ’t Oever vrijdag, zaterdag en zondag achter het stuur van de oude brandweerwagen. Vlak voordat hij het gaspedaal mag intrappen neemt de spanning toe. “Als je aankomt dan heb je natuurlijk heel veel adrenaline. Dat begint al bij de start, als je moet blazen. Dan is het altijd de vraag: is het goed? In verband met de avond ervoor.”

Ongelukje op de bult

Meestal loopt dat goed af volgens van ’t Oever. En als ze eenmaal over de bulten scheuren verdwijnt de spanning snel. “Helemaal als je al die gezellige mensen naast de baan ziet. Een fantastisch gevoel, vind ik.” Met een muziekinstallatie, luchthoorns en schoorstenen zorgen de heren voor wat spektakel.

Helemaal zonder risico zijn de rondjes over de crossbaan niet. “We hebben ooit op de kant gelegen omdat er toen hele diepe sporen in het zand zaten midden op een bult. Maar dat liep goed af hoor. Wel zijn we een raam kwijt en de spiegel.”

De leeftijden van de heren verschillen tussen de 40 en 50 jaar. “We zijn niet de jongste, maar we zijn degene die het langste blijven hoor!”, verklapt Michel. Leeftijd speelt volgens hem geen rol op de Zwarte Cross. “Het is zo’n breed publiek wat op de Zwarte Cross komt, er komt jeugd, maar er komt ook een hele grote groep harde kern die er al jaren bij zijn, zoals wij.”

‘Te oud voor die onzin?’

Op de vijftigste verjaardag van Remon, vorig jaar, vroeg zijn moeder hem wel of het niet eens genoeg is met dat crossen. “Toen zei m’n moeder van 75 jaar: ‘Jongen, is het nou niet eens afgelopen? Die onzin daar, daar ben je veel te oud voor!”. Maar luisteren, dat doet de vijftiger niet. “Ik doe dit jaar weer gewoon mee. Dus mama, helaas.”

Vrijdagochtend komen de buizerds rond 11.00 uur voor het eerst in actie in de zwaargewichtklasse. Ga je ook naar de Zwarte Cross? Dan hebben de mannen nog een tip. “Kom met een goed humeur, drink lekker veel, maar maak het niet te bont!”.

Wil jij weten hoe Remon en zijn vriendengroep de Zwarte Cross beleven? Wij volgen ze het hele weekend tijdens het festival in de Achterhoek. Te zien van 14 t/m 17 juli!

Geschreven door Madelien Jansen, Omroep Gelderland op 2022-07-09 19:13:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.