Meet Up Achterhoek is terug met serie over woningnood

– Het koffiegesprek gaat erover, tijdens verjaardagsfeestjes, bijeenkomsten, de waan van de dag is deze dagen ook het grootste thema waarover de provinciale statenverkiezingen gaan: de woningnood. Meet Up Achterhoek organiseert drie gespreksavonden -meet ups- over de woningnood in de Achterhoek te beginnen op 30 maart bij Streeckgenoot in Doetinchem. Gespreksleider is Esther Ruesen.

De meet-ups is naar het VPRO-programma Tegenlicht, dat vraagstukken zoals de woningnood in Nederland reflecteert op de maatschappij. Silvia Heijnen is één van de drijvende krachten achter het initiatief Meet Up Achterhoek. “De Meet Up Achterhoek is in tegenstelling tot de Meet-Up in De Koppelkerk in Bredevoort niet gekoppeld aan het progressieve VPRO-programma. De Meet Up is ontstaan uit De Achterhoek Verbindt van de regio Achterhoek, dat in coronatijd online de mensen in de Achterhoek met elkaar verbond. Dat waren hoofdzakelijk gesprekken met ondernemers, mensen van overheidinstanties en maatschappelijke organisaties. Ze miste de lijntjes met de burgers, en die hadden wij in De Koppelkerk wel. Daar miste we tijdens onze Tegenlicht Meet Ups de ondernemers.”

Het was de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp de Achterhoek Ambassadeurs van waaruit De Achterhoek Verbindt met elkaar in contact bracht. “In De Koppelkerk draaide de Meet Ups al langer en vóór corona. Beide initiatieven hebben de functie om mensen eens uit de bubble, uit hun eigen groep te halen wat leuke, interessante avonden oplevert.”

De Meet Up Achterhoek wil met regelmaat meet ups organiseren over wat de samenleving bezighoudt. “Dat kan ook zijn over de landbouw en dan zullen we dat thema weer op een andere locatie houden. Een plek dat past bij het thema op zo’n avond.” Tijdens de meet up staat de microfoon wijd open, ‘maar een open en nieuwsgierige houding is verplicht’, zegt de organisatie. Meet Up Achterhoek wordt mede mogelijk gemaakt door 8RHK Ambassadeurs.

Drie meet ups over woningnood

Voor de meet up over de woningnood in de Achterhoek staan drie gespreksavonden van Meet Up Achterhoek op de agenda. Op donderdagavond 30 maart schuiven de belangrijkste spelers op de woningmarkt aan. Wat is de rol en invloed van de gemeente, de aannemer, de woningcorporatie, de bank en de makelaar?
De tweede avond – op 11 mei – gaat in op de specifieke uitdagingen in de Achterhoek, zoals vergrijzing.
Op 22 juni wordt de serie afgesloten met mogelijke oplossingsrichtingen: we onderzoeken nieuwe manieren van bouwen en onderzoeken out of the box-mogelijkheden van (samen)wonen.

De avonden vinden plaats bij Streeckgenoot, Spinbaan 21a in Doetinchem. De meet ups beginnen om 19.30 uur en zijn vrij toegankelijk. Ook zijn de avonden via livestream te volgen. Aanmelden is gewenst en kan via www.meetup-achterhoek.nl.

Meer achtergrond

‘We’ hebben een groot tekort aan woningen in Nederland – ook in de Achterhoek. Bouwen, bouwen, bouwen, zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet. Waarom eigenlijk niet? Vanaf donderdag 30 maart zoomt Meet Up Achterhoek tijdens drie avonden in op het thema woningnood. De gespreksavonden vinden plaats bij Streeckgenoot in Doetinchem en zijn vrij toegankelijk.

Om de landelijke woningnood aan te pakken wil minister Hugo de Jonge 900.000 woningen bouwen tot en met 2030. De Achterhoek zet in op de bouw van 8.000 woningen. Na jaren van krimp met een rem op de woningbouw, groeit de Achterhoek de laatste jaren weer. Mede door deze trend komen starters lastig aan een betaalbare woning in de Achterhoek.

Kunnen we niet sneller bouwen?

Waarom is de woningnood niet sneller op te lossen dan in 2030? Wat zijn de belemmerende factoren? Hebben we een tekort aan woningen in het algemeen of vooral een tekort aan betaalbare woningen? Welke rol speelt de vergrijzing in de woningbouwplannen? Moeten we als woningzoekenden onze verwachtingen rondom wonen bijstellen?

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-03-07 06:56:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.