Meer deelnemers bij de 43e zwemvierdaagse in Lichtenvoorde

– Even geen bommetjes in het banenbad en niet blijven hangen bij het keerpunt. Snelle zwemmers in hun eigen baan en kinderen met nét een behaalde zwemdiploma maken hun zwemmeters. Zwembad ’t Meekenesch is deze week in de avonden het toneel van de Lichtenvoordse Zwemvierdaagse. ZPC Livo is de organisator. Deelnemers kunnen kiezen uit 250 meter, 500 meter en 1000 meter op één avond. In totaal tikt de teller op de eerste dag bijna 200 enthousiaste zwemmers aan.

Tegen 17.00 uur druppelen de kleinste deelnemers binnen. Een uur later is het zwembad voor gezinnen en in het laatste uur mogen de volwassenen en senioren de meters afleggen. Sommigen gaan op de badrand zitten of hebben hun eigen rituelen om aan het water te wennen. De een soepel glijdend en de ander meer plonzend met veel waterverplaatsing. Hoe meer zwemmers in het water, des te meer golvende waterpatronen, gelukkig zonder dat er een zwemfile ontstaat. En gelukkig geen twee kletsende, oudere dames die breeduit naast elkaar zwemmen. Leden van ZPC LIvo houden de logistiek van de zwemmende deelnemers goed in de gaten. Het is voor de 43e keer dat ZPC Livo de zwemvierdaagse in Lichtenvoorde organiseert. Er zijn langzame banen en banen voor de snelle borstcrawlers.

Hoe meer zwemmers in het water, des te meer golvende waterpatronen, gelukkig zonder dat er een zwemfile ontstaat

“Alle leeftijden doen mee. In principe kan iedereen met een zwemdiploma meedoen aan de zwemvierdaagse”, zegt Laura Wopereis van ZPC Livo. “Gelukkig groeit de zwemsport in Lichtenvoorde. Ik denk dat wij de enige plaats in de buurt zijn die dat kan zeggen. Conditiezwemmen ervaren mensen als een ‘moetje’. Kinderen zijn over het algemeen zwemmen minder leuk gaan vinden, een effect doordat schoolzwemmen lang niet meer is geweest. Maar het komt terug in Lichtenvoorde en dat is weer leuk.”

Een ander nadelig effect is dat mensen op vakantie zijn. “De zwemvierdaagse houden we in de herfstvakantie. Zo beleven mensen toch nog een leuke vakantie.” Dat er in Lichtenvoorde meer enthousiasme voor de zwemsport is ligt aan de mogelijkheden. Er is mini-waterpolo en meerdere trainingen voor het wedstrijdzwemmen waaruit te kiezen is. Bovendien heeft Lichtenvoorde een warm hart voor het zwembad dat gedreven wordt door vrijwilligers. Of de bekendheid van aterpolozwemster en international Vivian Sevenich meespeelt durft Laura niet te zeggen, maar kinderen die hier zwemmen weten dat ze een grote topsporter is, vertel ze.

De zwemvierdaagse is tot en met donderdag 19 oktober. Wanneer je vier dagen hebt gezwommen en de afstand hebt afgelegd krijgen deelnemers een medaille. Ze beginnen bij brons, brons met een kroontje, vervolgens zilver, zilver met een kroontje en tenslotte goud. Laura Wopereis: “Er zijn deelnemers die al meer dan 25 jaar meedoen. Die hebben heel wat medailles verzameld.”

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-10-16 19:02:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.