Marianum-expo examenleerlingen in bieb prikkelt je geest

LICHTENVOORDE – Sinds vorige week zijn de prachtige werkstukken van de examenleerlingen van Marianum Lichtenvoorde te zien in de plaatselijke bibliotheek. De geëxposeerde werken staan zo opgesteld dat ze vanaf buiten te zien zijn, het andere deel is tijdens openingsuren van de Bibliotheek binnen te bewonderen.

Examen Beeldende VormingLeerlingen die op het VMBO het keuzevak Beeldende Vorming kiezen, hebben een tweeledig examen. Zij maken een praktisch examen en een theoretisch examen. Het afgenomen examen is een landelijk examen. Alle leerlingen in Nederland met dit keuzevak krijgen hetzelfde examen.

Het praktisch examen neemt twaalf klokuren in beslag en leerlingen hebben dus vier dagdelen de tijd om aan de slag te gaan met het onderwerp. In ActieIn de Bibliotheek Lichtenvoorde zijn de resultaten van dit praktisch examen te bewonderen. Het centraal vastgestelde thema was ‘In Actie!’ “Elke leerling is vrij om te bepalen op welke manier zij dit thema interpreteren”, aldus Marianumdocent Beeldende Vorming Heleen Rooks. “Voer je actie? Ben je zelf in actie? Ga je voor Actie-films? Ga je voor acties in de winkel of uitverkoop? Waar zou je zelf actie voor willen voeren? De leerlingen komen tot een keuze door het maken van woordenwebs, moodboards, beeldend onderzoek, schetsen en proefjes. Ze mogen ook zelf bepalen op welke manier zij hun idee uitvoeren. Wordt het een tweedimensionaal werk? Een tekening? Een schilderij? Wordt het een driedimensionaal werk? Iets met hout of geboetseerd? Of is expliciet gekozen voor onconventionele materialen? De getoonde werken laten de interpretatie van ‘In Actie’ door elke leerling zien”.

Marainum en de bibliotheek nodigen bezoekers uit: “Kijk en verbaas je over de vele invalshoeken bij dit thema. De resultaten van het harde werken zijn het bekijken meer dan waard.”

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-06-04T08:12:25+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.