Livio nog altijd in financiële problemen: cliënten dagbesteding weten niet meer waar ze aan toe zijn.

– Livio, een van de grootste zorgorganisaties in het oosten van land, probeert zich weg te vechten van een faillissement. Cliënten en betrokken familieleden leven in grote onzekerheden. In dagactiviteitencentrum De Singel in Het Wiedenhof in Haaksbergen waar mensen met een lichamelijke beperkingen een werkplek hebben en deelnemen aan het arbeidsproces, lopen de emoties hoog op. Mensen slapen niet meer omdat ze niet meer weten hoe het verder gaat. Het bestuur van de instelling laat ze in ongewis.

De zorgorganisatie, bekend van onder meer verpleeghuizen Het Wiedenhof en Het Saalmerink (Haaksbergen), De Cromhoff (Enschede) en De Meergaarden (Eibergen), leed vorig jaar 3,4 miljoen verlies. Oorzaken voor het miljoenenverlies is dat Livio hoge personeelskosten, Verhoudingsgewijs is er te veel zorgpersoneel op de werkvloer tegenover de opbrengsten die Livio voor hun zorg aan mensen binnenkrijgt. Daarnaast zijn er in coronatijd veel mensen overleden waardoor appartementen lang leeg stonden. Dit is Livio gaan opspelen.

Zo zegt Livio ervoor te willen zorgen dat dagbesteding beter past bij de wensen van deze mensen, maar ze doen helemaal niks en we horen helemaal niks.”

Livio heeft de ontstane onrust onder zorgpersoneel, hun cliënten, familieleden en vrijwilligers willen wegnemen. “Op 11 augustus ontvingen de deelnemers van De Singel een brief van Livio. In deze brief werden zij op een wat jubelende toon geïnformeerd dat Livio het belangrijk vindt ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden. Daarom heeft Livio haar visie aangescherpt, stond erin”, zegt Anita de Goede, mantelzorger en maatje van enkele cliënten van De Singel. “Ze beloven letterlijk dat ze met elkaar anders wil kijken naar de invulling van de dagbesteding. Zo zegt Livio ervoor te willen zorgen dat dagbesteding beter past bij de wensen van deze mensen, maar ze doen helemaal niks en we horen helemaal niks.”

Zanger Denys maakt de mensen blij. – Foto: Anita de Goede

Toen in de media verontrustende berichten verschenen over het dreigende faillissement, is er een avond geweest met cliënten en betrokkenen. Het werd een emotionele avond vol ontladingen. Deelnemers van de dagbesteding gaven aan dat hen niets gevraagd is, zij waren tevreden met hun werkzaamheden en de zorg er omheen. Livio stelde zich die avond behouden op. “Geen enkele duiding voor wat er gaat gebeuren en hoe de toekomst van de cliënten eruit zal gaan zien. We voelen ons machteloos. Er werd gezegd dat het zou gaan om een voorgenomen besluit. Vervolgens zijn er geen nieuwe materialen voor deze mensen ingekocht en zijn de tuinen waar mensen in werkten en behorend bij De Singel geruimd”, verhaalt De Goede verontwaardigd.

Gezellige avond geeft voor even verlichting

De Goede kon het niet langer aanzien en is voor de mensen een gezellige avond gaan organiseren. Daarnaast is ze voornemens stante pede te maken richting de verantwoordelijk bestuurders. Aanstaande maandag zal Livio met de cliënten en betrokkenen praten. Anita de Goede: “Een financieel plan over wat de dagbesteding in de nieuwe vorm gaat kosten, delen zij niet. Persoonlijke gesprekken worden niet afgerond. Het is toch zo dat Livio bestaat, dankzij deze mensen, maar zij handelen andersom. Dit vind ik een schrijnende gedachte.”

Geen vakantie en raken hun dagbesteding kwijt

“De vakantie van deze mensen viel deze zomer ook al weg: de reisorganisatie ging failliet. En als klap op de vuurpijl raken zij ook hun dagbesteding kwijt?” De gezellige avond gaf de cliënten weer even plezier. Zanger Denys uit Lichtenvoorde en trad belangeloos voor de mensen op. Andere sponsors als de Kadofabriek uit Lichtenvoorde en Bredevoort, en speelgoedzaak Top1 uit Haaksbergen maakten het feest compleet. “Dit verzetje hadden we allemaal even nodig.”

Livio onthoudt zich van elk commentaar.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-28 15:59:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.