Lied van gelijkheid: Grols carnaval brengt kraker ‘Wi’j bunt van alle kleuren’ de wereld in

– Het getal 11 staat voor ‘narrengeluk’ en dat iedereen gelijk is tijdens het grote carnavalsfeest dat dit weekend geheel los gaat in de carnavalshoofstad van de Achterhoek, Grolle. De boodschap wordt met een knipoog en gulle lach muzikaal de wereld ingestuurd middels de door Stefan Mondial en Nicole Rouwmaat gezongen schlager ‘Wi-j bunt van alle kleuren’. ‘Ons Grolse carnaval is van ons allemaole’, reageert carnavalsvorst Miquel Porskamp van de CV De Knunnekes op de carnavalskraker die woensdag digitaal werd gelanceerd.

De carnavalskraker is geschreven door Henri Walterbos. Hij schrijft vaker teksten voor het Grolse carnaval en artiesten die in het Achterhoeks dialect zingen. Inspiratiebronnen vormden het eerst wel en later weer niet dragen ‘one love band’ die tijdens het WK voetbal in Quatar en de regenboogtrap in het Gerrit Komrij College waartegen een groep ouders bezwaar maakten.

“Toen schoot me een tekst te binnen, die me toepasselijk leek om met de carnaval met een lach uit te dragen als Knunnekes en carnavalsgek Grolle in het algemeen. Iedereen hoort er hier bij, en niet alleen tijdens de carnaval, vandaar ‘Wi-j bunt van alle kleuren’. Deze boodschap kun je nooit vaak en sterk genoeg uitdragen.” De Knunnekes zagen wel wat i in deze carnavalshit voor de drie dolle carnavalsdagen.

Of iedereen erbij hoort wordt in de keistad Lichtenvoorde met een grote grijns op het gezicht over gedacht. “Het is altijd code oranje wanneer ‘de Keien’ -zo noemen Groenloërs hun buren in Lichtenvoorde- met grote getale naar Groenlo komen om carnaval te vieren.

Bas Konings tekende voor de muziek met hulp van Miquel Porskamp, de Vorst van De Kunnekes. De orkestband werd ingespeeld door X-Orchestra, alwaar Bas Konings zelf ook deel van uitmaakt als trompettist. De mix werd verzorgd door mede-bandlid John Sonderen. Om het lied te zingen werden zanger Stefan Mondial en zangeres Nicole Rouwmaat gevraagd. “Niemand beter dan zij kunnen deze boodschap uitdragen,” vonden de initiatiefnemers gezamenlijk. Ze werden benaderd en zeiden direct ‘ja’.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-17 09:16:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.