Afsluiting van Winterswijkse Markt voor verkeer is voor nu een brug te ver

– Parkeerplekken op de Markt in Winterswijk die verdwijnen en het weren van auto’s uit het centrum is voor nu een stap te ver. Een meerderheid in de gemeenteraad van Winterswijk vindt dat er eerst scenario’s moeten worden uitgewerkt voor de herinrichting van de Markt, voordat er onontkoombare beslissingen worden genomen.

Over hoe de Markt er precies uit komt te zien werd donderdagavond niet gesproken. Wel kreeg de gemeenteraad kaders aangereikt voor het nieuwe ontwerp, waarbij auto’s in de toekomst van de Markt worden geweerd en parkeerplekken verdwijnen.

Winterswijkse winkeliers zijn grotendeels tegen deze plannen. Ook een meerderheid in de gemeenteraad wil eerst een betere afweging maken en tijd pakken om een goed besluit te kunnen nemen.

‘Eerst zien hoe het setje staat’

Raadslid Loes ten Dolle (D66) vergelijkt de herinrichting van de Markt met setjes kleding. “We willen eerst op de paspop zien hoe het setje staat, voordat we een keuze kunnen maken welk setje het mooiste is.”

Andere partijen sluiten zich aan bij die gedachte. “Niet meteen de schop in de grond, maar eerst scenario’s uitwerken”, zegt Casper Sonderen van de VVD. In een voorstel dat werd ingediend door Winterswijks Belang en mede ondersteund werd door VVD, D66, CDA en Voor Winterswijk staat een meerderheid van de gemeenteraad voor de uitwerking van drie scenario’s.

Met of zonder parkeerplaatsen?

Daarbij wordt uitgegaan van een scenario met parkeerplekken op de Markt, een scenario zonder parkeerplekken en een scenario waarbij er alleen onderhoud wordt gepleegd en de situatie blijft zoals het nu is.

In het maken van die verschillende scenario’s moet volgens de gemeenteraad ook de afwikkeling van het verkeer in het naastgelegen Vrijheidspark worden meegenomen. Nu hebben automobilisten daar vaak moeite om de weg te vinden, omdat er een eenrichtingsroute geldt.

Ook vinden partijen dat de scenario’s pas mogen worden uitgewerkt, nadat de nieuwe parkeervisie en het mobiliteitsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. In dat plan staat hoe de verkeersstromen in heel Winterswijk het beste kunnen lopen en hoe het centrum goed bereikbaar blijft. Voor de uitwerking van dat plan heeft wethouder Elvira Schepers anderhalf jaar nodig.

Risico om subsidie mis te lopen

De wethouder zegt tegemoet te willen komen aan de wens van de partijen, maar waarschuwt wel voor een risico. Zo krijgt Winterswijk ruim twee ton vanuit de Regio Deal Achterhoek om de Markt te vergroenen en hittebestendig te maken, maar loopt de termijn om aanspraak te maken op dat bedrag eind 2024 af.

“Als we dan nog moeten beginnen aan het ontwerp en het participatietraject met belanghebbenden, dan is het risico dat we het geld mislopen groter”, zegt Schepers. De wethouder wil wel kijken of de termijn van eind 2024 kan worden opgerekt, maar die zekerheid is er niet.

‘Kans om fouten te maken’

Een grote meerderheid van de partijen neemt dat risico voor lief. “We laten ons niet leiden door subsidie”, zegt Tom van Beek van Voor Winterswijk. “Als we nu plannen en visies samenvoegen, loop je de kans om fouten te maken en dat kan nog meer geld gaan kosten.”

Daarom kiest de gemeenteraad ervoor om eerst het nieuwe mobiliteitsplan en de parkeervisie af te wachten. Na de zomer van 2024 kan er dan worden gestart met het uitwerken van de verschillende scenario’s en het nieuwe ontwerp voor de herinrichting van de Markt.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-02-17 09:45:41


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.