Lichtfeest Bredevoort Schittert vernieuwt elk jaar met soorten licht en technieken

– Eindhoven Glow is een lichtkunstfestival. En tijdens Amsterdam Light Festival verlichten lichtkunstwerken de iconische grachten. In Bredevoort gaat het tijdens Bredevoort Schittert niet op de eerste plaats over lichtkunst, maar meer over de beleving van het sprookjesachtige van fonkelend licht. Vandaag, zaterdag 23 september is het de tweede dag van dit stadslichtfeest in Bredevoort. Vanavond zullen er weer enkele duizenden bezoekers gaan genieten.

Tjistke Woordes, voorzitter heeft met bestuur en de hulp van de Aaltense Uitdaging extra energie ingeblazen inwoners te motiveren mee te doen aan het Bredevoort Schittert. “We hebben nagedacht over hoe we richting kunnen geven aan nieuwe beleving. En het is ons gelukt.” Woordes vertelt dat er ervaren groep van weleer terug is en een stukje gondelvaartbeleving heeft gecreëerd. Kinderen hebben flippo’s gemaakt die worden aangelicht en een buurt heeft de mainstreet van Disneyland Parijs nagebootst inclusief een parade. “We trachten tijdens deze editie ook de bezoekers langer in ons mooie Bredevoort te houden. Er zijn exposities, onderweg speelt een bandje, koren in de oude kerk, speelt De Eendracht en bij het lichttafereel van Belle en de Beast wordt er door de bouwgroep zelfs een korte musical opgevoerd. En is er een avondbraderie.

De generale repetitie op donderdagavond bij het lichttafereel van Belle & the Beast – Foto: Eveline Zuurbier

In totaal zijn er 22 lichttaferelen verspreid over het stadje. In het vestingpark, op het water en in de smalle straatjes. Elk jaar heeft Bredevoort Schittert een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor de jaren’90. Volgens Tjitske spreken die jaren mensen enorm aan, ook al heb je die zelf niet meegemaakt zoals de kindergroep van de flippo’s. Super Mario zal de bezoeker ook tegenkomen en zelfs het computerspelletje kunnen spelen. “We zoeken overal de interactie met het publiek.” Op de maalderij van de molen Prins van Oranje is een eyecatcher te zien van licht, verhaal en poëzie. Soorten licht, LED, spots, beelden en lichtslangen en -snoeren met fietslampjes erop gelast, zijn toegepast in de lichttaferelen. Lampionnen, blinkende CD’s en met licht gevulde lampenkappen in het park, maken de sprookjesachtige sfeer.

Tjtitske is in de radio-uitzending van 1Achterhoek Actueel geweest. Luister hier het interview terug.

Licht, licht en nog eens allerlei soorten licht. – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-23 10:59:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.