Leider grootste oppositiepartij Oost Gelre stapt op en begint eigen partij

– Ronald Willering is opgestapt als fractievoorzitter van de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG). Willering neemt zijn zetel mee en gaat verder onder de naam Lokaal Belang Oost Gelre.

Willering zit sinds 2012 in de gemeenteraad voor OOG en was vijf jaar lang fractievoorzitter van de partij. “Ondanks goede persoonlijke contacten met fractieleden ontbrak de chemie om met de gehele fractie tot originele, opbouwende en gezonde politiek te komen”, zegt Willering.

Ook ontbreekt het volgens hem aan wederzijds respect en plezier in de fractie. “Samenwerken was te weinig aan de orde. In vaak negatieve sfeer moesten belangrijke besluiten worden genomen en dit kwam de kwaliteit van de besluitvorming niet ten goede. Hier voel ik mijzelf ook verantwoordelijk voor.”

De fractie van OOG wil nog niet reageren op het vertrek van Willering. Dinsdagavond wordt er binnen de partij over gesproken.

Samenwerking met andere voormalige partijleider

Willering gaat nu verder onder de naam Lokaal Belang Oost Gelre. Dit doet hij samen met oudpartijleider van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) Gerard Klein Gunnewiek. Hij besloot na de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet terug te keren als fractievoorzitter omdat de nummer twee, Bertie Bosker, meer stemmen kreeg.

“Ik ben het niet altijd eens met Klein Gunnewiek, maar door wrijving ontstaat er ook weer glans”, aldus Willering. “We kunnen wel op een prettige manier samenwerken.”

‘Politieke lijn wordt zelf uitgezet’

De nieuw op te richten partij Lokaal Belang Oost Gelre kent geen hoofdbestuur en geen fractiebestuur. “Het onderscheidt zich door een andere structuur te hebben dan de doorsnee politieke partijen”, zegt Willering. “De politieke lijn wordt door de deelnemers zelf uitgezet.”

Door de afsplitsing van Willering kent de gemeenteraad van Oost Gelre nu vier partijen met één zetel: Onafhankelijke Lijst Wallerbos, PvdA, NLOG en Lokaal Belang Oost Gelre.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-01-24 11:32:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.