Kringloopwinkels hebben het drukker dan ooit

– Kringloopwinkels in de regio hebben het drukker dan ooit. Door de inflatie en hoge rekeningen besluiten mensen steeds vaker om tweedehands te shoppen.

Dat merkt ook Joyce Aalbers van kringloopwinkel Re-Sell, vertelt ze in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman. “Mensen halen steeds meer tweedehands spullen, omdat het in normale winkels steeds duurder wordt. Vooral elektrische dekens, slaapzakken en dergelijke zijn populair. Dit omdat mensen daarmee gas kunnen besparen.” De winkel van Aalbers is gevestigd op het industrieterrein van Zutphen, voorheen zaten ze lange tijd in Doetinchem.

Besparen

Niet alleen willen mensen besparen, ze willen ook rekening houden met het milieu. Aalbers spreekt veel klanten die zo weinig mogelijk nieuwe spullen willen kopen. En het is in haar winkel drukker dan ooit. “We doen het nu 25 jaar. En het wordt steeds drukker.” Een klant in de winkel: “Ik zoek de pareltjes. Iets van vroeger. Dingen die je niet meer kan vinden in de normale winkel.”

Volgens de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) gaan kringloopbedrijven goed om met die druk: van de 126 miljoen kilo landelijk ingezamelde goederen wordt ruim 80 procent nuttig verwerkt. Ze slagen er zelfs in om direct hergebruik te realiseren voor bijna de helft van die kilo’s. Een klein aandeel van zo’n 15 procent blijft over wat niet hergebruikt of gerecycled kan worden en eindigt als restafval.

Beluister het gesprek met Joyce Aalbers via Spotify

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2022-10-13 06:18:11


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.