Komt de opvolger van Robert Gesink uit Neede?

– Na Robert Gesink en Koen Bouwman lijkt de Achterhoek weer een topwielrenner af te leveren. De 18-jarige Ryan Gal uit Neede rijdt nu al mee met de wereldtop bij de junioren. Een stap naar de profs is dichtbij.

Onlangs deed hij mee aan de Vredeskoers, de meest prestigieuze wedstrijd voor zijn leeftijdscategorie. “Ik ben uiteindelijk elfde geworden in het eindklassement. Top tien had gekund, maar de tijdrit liep niet helemaal zoals het moest. Maar het beviel goed, zeker bergop kwam ik mee met de besten van de wereld.”

Hoog niveau

“Mijn sterke punten zijn klimmen en tijdrijden. Daarom denk ik dat ik klassementsrenner kan worden. Ik droom ervan om ooit de Tour te rijden. Van de klassiekers vind ik Luik-Bastenaken-Luik de mooiste. En bij de junioren wil ik graag het WK rijden, maar ik durf niet te zeggen of ik zal worden geselecteerd. Ik zeg niet dat ik er niet de kwaliteiten voor heb, maar we hebben wel een hele sterke generatie. Het niveau bij de junioren is zelden zo hoog geweest.”

Met de paplepel

“Ik wil al van jongs af aan wielrenner worden. Het is ook met de paplepel ingegoten thuis. Mijn vader koerste nog en dat wilde ik ook. Ik was altijd fan van Alberto Contador, ook door zijn manier van rijden: altijd aanvallen. Dat doe ik zelf ook graag. Ik weet nog niet waar mijn toekomst ligt, maar er zijn wel contacten met continentale ploegen.”

Tanden eruit

De zelfkant van het wielrennen kent Gal ook al. “Ik ben vorige maand hard ten geval gekomen in de Ster van Zuid-Limburg. Ik kwam hard op mijn gezicht terecht en had een paar tanden eruit. Niet fijn, maar het hoort er helaas bij. Ik heb een weekje rust gehad, maar daarna zat ik weer op de fiets.”

Kijk hier naar beelden van Ryan Gal op zijn trainingsterrein rond Neede:

Geschreven door Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland op 2023-05-15 09:03:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.